Važte si půdy

Zacházej dobře s půdou, nemáš ji od otců, půjčily ti ji děti, připomněl staré, údajně indiánské, přísloví prof. Ing. Jaroslav Hlušek, CSc., dr. h. c., z Mendelovy univerzity na včerejším semináři Kukuřice v praxi, kterou uspořádala společnost KWS Osiva s. r. o.

Více než kukuřici se ale seminář věnoval péči o půdu, jejíž stav se v tuzemsku zhoršuje. Prof. Hlušek připomněl kromě jiného pokles pH a obsahu živin, ohroženost erozí a obecně zhoršení kvality půdy. Konstatoval, že v ČR ubývá denně zhruba 15 ha půdy především kvůli zastavění.

Ing. Jiří Dostál, CSc., ze společnosti AGROEKO Žamberk, s. r. o., se věnoval využití digestátu na zemědělské půdě a jeho vlastnostem. Kromě jiného konstatoval, že je nutné spolu s tímto hnojivem dodávat organickou hmotu a dbát na vápnění, aby nedocházelo ke zhoršení vlastností půdy. Konstatoval také, že digestát vyhovuje normě z pohledu obsahu těžkých kovů. Ing. Karel Prokeš, Ph.D., ze společnosti KWS se věnoval meziplodinám. Připomněl, že kromě mnoha dalších předností dodávají do půdy zhruba polovinu potřebné organické hmoty, musejí být ale včas zasety, aby vytvořily dostatek hmoty. Kromě jiného také zabrání vyplavení dusíku z pole a ze spodních vrstev vynesou značné množství živin. Za velmi vhodnou označil svazenku, která de facto nemá v osevních postupech žádné příbuzné plodiny a navíc přes zimu obvykle vymrzne.

Ing. Miroslav Vavřina ze společnosti KWS seznámil účastníky s odrůdami, které nabízejí, a dodal, že v České republice mají na trhu kukuřice 27% podíl. Mezi novinky, které uvádějí na trh, patří hybrid Rivaldinio (FAO 240), který má dlouhé sklizňové okno (14 dní). Vysoký výnos sušiny z hektaru pak má poskytovat další novinka Atletas - v Německu je doporučen pro bioplynové stanice. Ing. Vavřina také připomněl, že budou provozovat dvě laboratoře AgriNIR, což je přenosný analyzátor objemných krmiv.

 

Další podrobnosti se dočtete v některém z dalších čísel týdeníku Zemědělec.

 

Ing. Prokeš puda prof. Hlušek

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down