29.07.2024 | 01:07
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Vývoj obsahu oleje v semeni řepky olejky v letech 1970–2023

Ozimá řepka je v současnosti naší nejdůležitější olejninou. Rozvoj pěstování této plodiny je výsledkem intenzivního šlechtitelského snažení, kterému těžko najít podobné u některé jiné polní plodiny.

Limitujícím faktorem pro rozšíření řepky bylo zejména složení jejího oleje. Původně dominantní zdravotně závadná kyselina eruková poškozující kardiovaskulární systém byla nahrazena kyselinou olejovou. Řepkový olej se tak stal velmi vhodným pro lidskou výživu. Později se podařilo výrazně snížit obsah glukosinolátů v semeni, antinutričních látek, které limitovaly využití pokrutin a extrahovaných šrotů ve výživě hospodářských zvířat. Tyto dvě základní změny vedly k tak výraznému rozšíření řepky olejky v pěstitelské praxi, kterého jsme svědky, popisuje Ing. Petr Zehnálek z Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského v Úrodě č. 6/2024.

Šlechtili na obsah oleje

Souběžně s těmito kvalitativními změnami probíhá šlechtění na zvýšení obsahu oleje, což je základní parametr určující kvalitu semene každé olejniny z hlediska zpracovatelského průmyslu. Sledování kvality semene z hlediska obsahu oleje je jednou z hlavních součástí zkoušení užitné hodnoty v rámci registračního řízení Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ). Odrůdy jsou analyzovány na obsah oleje ve vlastní laboratoři ústavu. Obsah oleje se stanovuje extrakční metodou podle Soxhleta a na ni navázanou metodou NIRS. Od odrůdy se analyzují vzorky semene sklizené na všech pokusných místech v daném roce, konstatuje autor.
V současnosti jsou tak k dispozici dlouholeté výsledky analýz semene a lze vyhodnotit, jaké jsou výsledky šlechtitelského úsilí vedoucí ke zvýšení obsahu oleje. Pro posouzení tohoto trendu bylo zvoleno časové období od roku 1970 do současnosti, tedy do roku 2023. Před rokem 1970 byly k dispozici pouze dvě domácí erukové odrůdy – Slapská a Třebíčská.

Výsledky rozborů jsou doplněny trendy. Patrný je velmi významný nárůst obsahu oleje ve všech případech. Průměrný obsah oleje registrovaných odrůd se zvýšil ze zhruba 42,5 % na 49 % tj. o 6,5 %. V případě odrůd, které v daném roce dosáhly nejvyššího obsahu oleje, činí zvýšení ze 43 % na 51 % - zhruba 8 %. I v případě odrůd s nejnižším obsahem oleje se tento zvýšil o 3,5 % ze 42,5 % na 46 %, shrnuje autor.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down