Kukuřice společnosti Saaten-Union CZ, s. r. o., znamenají každý rok pokrok ve šlechtění z hlediska výnosu a kvality. „U novinek pro rok 2022 a 2023 je vidět důraz na kombinaci vysokých rostlin, silného olistění a robustní palice pro produkci kvalitní siláže s vysokým podílem zrna,“ upozornil při prezentaci portfolia kukuřice v rámci Dne Zemědělce v Kameni Ing. Viktor Mačura, MBA, zástupce společnosti Saaten-Union CZ.
Společnost Saaten-Union vystavovala na Dni Zemědělce kolekci šesti hybridů kukuřice, všechny se STAY GREEN efektem. „Dnes chtějí krmiváři i zootechnici, aby byla rostlina co nejdéle zelená a udržela co nejvyšší kvalitu,“ vysvětlil Ing. Mačura s tím, že u STAY GREEN hybridů stabilizují kvalitu řezanky a její stravitelnost udržením zdravých zelených pletiv také v ročnících s rychlým nárůstem sušiny.
Pro nadcházející sezónu
Novinkou pro nadcházející sezónu (v omezené míře byl pro pěstitele k dispozici již tuto sezónu) je tříliniový velmi raný hybrid Thermic (FAO 210 S/220 Z), který lze přirovnat k ikonické kukuřici Sulano. V porovnání s ní má podle Ing. Mačury Thermic kratší rostliny, ale větší palici, a to již Sulano disponuje velmi pěknou palicí. Vyšlechtěn je zejména pro zemědělce do vyšších poloh, vhodný je i pro rozložení sklizňové špičky pro pěstitele s vyšší výměrou kukuřice. Někteří pěstitelé jej zařazují také po žitě sklizeném na zeleno. „Propojuje vysoký výnos silážní hmoty se stravitelností a velkým obsahem škrobu,“ dodal Ing. Mačura. Vedle produkce siláže pro krmné účely jej lze s ohledem na výnos hmoty využít i pro bioplynové stanice. Vyznačuje se přizpůsobivostí k různým půdně-klimatickým podmínkám a také vysokou suchovzdorností.
Letošní a loňské novinky
Druhou odrůdou, kterou společnost Saaten-Union zařadila do šestice prezentovaných materiálů, byla loňská novinka Glutexo (FAO 240 S/250 Z). Ing. Mačura ji přirovnal k velmi univerzální odrůdě Susann (FAO 280 S/300 Z), která je ale pro mnoho oblastí příliš pozdní, a proto ji Glutexo doplňuje. „Z našeho pohledu je to jedna z nejlepších silážních kukuřic, která se na českém trhu nabízí,“ uvedl dále. Porost je podle něj velmi dobře olistěný až do spodních pater, listy jsou dlouhé s širokou základnou, rostliny vysoké a nepřehlédnutelné jsou i palice, které umí vytvořit dvojitou špičku zploštělého tvaru (tzv. kachní zobáky). Tento hybrid, který je schopen zvládat různé půdně-klimatické podmínky, lze využít na energetickou siláž s vysokým obsahem škrobu pro krmné účely, na zrno i CCM.
V loňském roce přišla na trh také odrůda Sudress (FAO 250 S/260 Z), nástupce plastického hybridu Surterra (FAO 250 S/260 Z). Opět jde podle Ing. Mačury o hybrid velmi pěkně ozrněný s krásnými palicemi, vhodný na energeticky bohatou a vysoce stravitelnou siláž pro krmné účely. Uplatnění nalézá i na sklizeň zrna a pro bioplynové stanice. Pro vyváženost mezi množstvím listů, stravitelností rostliny a velikostí palic je vhodné porosty nepřehušťovat, zdůraznil zástupce společnosti Saaten-Union. Odrůda je podle něj nenáročná na rajonizaci, dobře snáší i přísuškové lokality.
Novinkou letošního roku je hybrid Akanto (FAO 260 S/260 Z) s velmi dobře olistěnými rostlinami a pěknou palicí pro produkci kvalitní siláže (vysoká stravitelnost organické hmoty) s velkým podílem zrna typu zub. Tento typ zrna (rychlé uvolňování vody z palice) umožňuje také bezproblémovou a ekonomicky mimořádně zajímavou sklizeň suchého zrna. Pro využití na siláž doporučil Ing. Mačura opět porosty nepřehušťovat. Podle prvotních informací tato novinka velmi dobře zvládá přísušky.
Další prezentovanou odrůdou, která obohatila sortiment v letošní sezóně, je Tiguan (FAO 260 S). Díky obrovským rostlinám je tento hybrid podle Ing. Mačury schopen poskytnout velmi vysoké výnosy silážní hmoty s obsahem škrobu na střední úrovni. Cílen je zejména pro bioplynové stanice, ale také pro výživu skotu (pro vysokou kvalitu silážní hmoty je vhodné snížit výsevek). Tiguan navazuje na hybrid Supod (FAO 260 S), oproti kterému je vylepšen ve výnosu hmoty, obsahu škrobu a odolnosti k přísušku.
Více informací přinese týdeník Zemědělec.*
Úvodní fotografie: Společnost Saaten-Union představila kolekci šesti hybridů kukuřice Foto Barbora Venclová