Stoupá zájem našich pěstitelů o sóju

Sója luštinatá má mnohostranné využití. Využívá se nejen v lidské výživě a na krmení zvířat, ale také v chemickém, farmaceutickém nebo kosmetickém průmyslu. Pro daný zemědělský podnik slouží jako krmná plodina, přerušovač obilních sledů a zlepšující plodina v osevním postupu. Nezastupitelný význam má sója z hlediska zvyšování úrodnosti půdy. V příznivých ročnících s vyššími výnosy se jedná o významnou tržní plodinu. Sója představuje čtvrtou nejpěstovanější plodinu na světě a druhou olejninu po palmě olejné. Světová výměra sóji jde neustále nahoru. I v České republice se sója v posledních letech rozšiřuje, z loňských 28,3 tisíce hektarů se letos vyšplhala nad 34,1 tisíce hektarů.

Pro úspěšné pěstování luskovin včetně sóji je potřeba dostatek rovnoměrně rozložených srážek během vegetace. Hektarové výnosy tak kolísají podle konkrétních podmínek v daném ročníku. Pro úspěšné pěstování sóji je potřeba kromě výběru vhodných odrůd také zvolit odpovídající agrotechniku pro dané podmínky.

Správně založit porost

Sója luštinatá je plodina s nízkou autoregulační schopností porostu, proto jeho správné založení hraje ještě významnější roli než například u řepky nebo pšenice. Pokud nevzejde adekvátní počet rostlin, už se těžko docílí požadovaného výnosu. Proto je žádoucí vysévat vysoce kvalitní osivo a zvolit adekvátní výsevek. Výnos semen u sóji pěstované v půdně-klimatických podmínkách ČR nejvíce ovlivňuje stanovení optimální velikosti výsevku, a tím i hustoty porostu. Tato skutečnost souvisí s malou autoregulační schopností všech luskovin a v důsledku toho i s malou vzájemnou kompenzací jednotlivých prvků tvorby výnosu. Vyšší výsevek než optimální znamená větší počet rostlin na jednotce plochy, jejich větší vzájemnou konkurenci, nižší počet lusků na rostlině, menší počet plně vyvinutých lusků a semen a jejich menší vyrovnanost. Hustota porostu ovlivňuje i větvení rostlin. Větší hustota porostu znamená vyšší nebezpečí polehnutí rostlin se všemi negativními dopady, ke kterým patří obtížnější sklizeň, nižší nebo horší kvalita produkce. U sóji ale dochází v období dozrávání k opadu listů, a tím k prosvětlení porostu, proto je vhodnější vyšší hustota porostu při vzejití.

Pestrý sortiment odrůd

Firma Selgen měla pro letošní zásev v nabídce několik odrůd sóji o různé ranosti. Jednalo se o odrůdy Abaca, Amiata Marquise a Akumara. Podle informace Ing. Krouského ale bylo osivo odrůd Abaca, Marquise a Akumara rychle vyprodáno. Koncem dubna měli pěstitelé ještě k dispozici osivo odrůdy Amiata. Velmi raná nepoléhavá odrůda Abaca má velmi rychlý jarní start. Nasazení prvního lusku dosahuje patnácti centimetrů od povrchu půdy. Vykazuje nadprůměrnou odolnost proti hlízence a je odolná k bakteriozám, proti plísni i hnědým skvrnitostem. Po vzejití dobře snáší chlad. Semena obsahují vysoké množství dusíkatých látek. Vysoce výkonná raná odrůda Amiata s velmi rychlým jarním startem má středně vysoké robustní rostliny. Vykazuje nadprůměrnou odolnost k polehání i za nepříznivých podmínek. Mezi její přednosti patří vysoko nasazený první lusk a odolnost k praskání v době dozrávání. Raná odrůda Marquise má rychlý počáteční růst, dobrý zdravotní stav a vysoký výnosový potenciál. K jejím přednostem náleží dobrá odolnost proti hlízence a virózám a vysoká odolnost vůči plísni. Novinku v sortimentu odrůd sóji představuje velmi raná odrůda Akumara. K jejím přednostem náleží bohaté větvení rostlin, vysoké nasazení lusků a vysoký výnos. Dosahuje výborné odolnosti vůči poléhání.

Celý článek najdete v časopisu Farmář č. 10/2025.*

Úvodní foto: Na výnosech sóji se podílí řada faktorů včetně počasí Foto Hana Honsová

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2025 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down
Přehled ochrany osobních údajů

Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.