Klesající soběstačnost u některých rostlinných komodit je ovlivněna nižší konkurenceschopností vlastní produkce, ale zejména dotační politikou jednotlivých zemí a EU. Stupeň soběstačnosti ve výrobě brambor v ČR a ostatních zemích EU ukazuje tabulka. Je zřejmé, že zatímco v ČR, na Slovensku, v Bulharsku je zřejmý výrazný trend snižování soběstačnosti, v bramborářsky vyspělých zemích (Německo, Nizozemsko, Francie) je situace zcela opačná a jednoznačně dokládá proexportní tendenci těchto zemí při výrobě brambor.
Jižní země Evropy (Itálie, Portugalsko, Španělsko) mají velmi nízký stupeň vlastní soběstačnosti. Některé země s vyšší spotřebou brambor (Polsko, Rumunsko) mají bilanci vlastní bramborové soběstačnosti dlouhodobě vyrovnanou. Z tohoto pohledu je výroba brambor v jednotlivých zemích EU nevyvážená a bramborářsky vyspělé země s ohledem na osázenou plochu, dosahované výnosy a produkci jsou u této plodiny zaměřeny na export vlastní produkce. To ve svém důsledku zhoršuje postavení českých pěstitelů brambor na tuzemském trhu. Tyto informace uvádí ve svém článku zveřejněném v časopisu Úroda Ing. Milan Čížek, Ph.D., z Výzkumného ústavu bramborářského Havlíčkův Brod, s. r. o.
Celý článek, který dále přináší pohled na fakta o soběstačnosti ČR ve výrobě brambor podle Výzkumného ústavu bramborářského Havlíčkův Brod, naleznete v říjnovém vydání časopisu Úroda (10/2020). V závěru Ing. Čížek uvádí, že pokud porovnáme fakta s dlouhodobými cíli, určitě je ČR soběstačná ve výrobě obilovin a ozimé řepky. Na druhé straně u některých rostlinných komodit, mezi které patří brambory, se tento cíl jen obtížně podaří naplnit. Z pohledu brambor je situace nejsložitější u konzumních brambor, kde zejména u ostatních (pozdních) jsme soběstační pouze z 51,9 % a na tomto stavu nezměnil nic ani fakt, že byly konzumní brambory zařazeny mezi tzv. citlivé komodity. Snad pozitivním signálem může být fakt, že v roce 2020 se po dlouhé době meziročně mírně zvýšily osázené plochy bramborami zhruba o tisíc hektarů, a to ve prospěch konzumních brambor.*
Vývoj stupně soběstačnosti ve výrobě brambor (%) u vybraných zemí EU
Stát |
2005 |
2010 |
2016 |
Česká republika |
87,4 |
84,9 |
77,8 |
Slovensko |
87,4 |
67,2 |
58,0 |
Polsko |
101,8 |
101,0 |
103,0 |
Rumunsko |
97,9 |
97,4 |
107,0 |
Maďarsko |
91,4 |
79,3 |
84,0 |
Rakousko |
91,0 |
91,2 |
91,0 |
Německo |
109,4 |
137,3 |
126,0 |
Nizozemsko |
160,4 |
187,1 |
205,0 |
Francie |
107,9 |
115,7 |
114,0 |
Itálie |
62,3 |
55,8 |
51,0 |
Portugalsko |
72,0 |
49,0 |
50,0 |
Španělsko |
69,3 |
63,3 |
62,0 |
EU-28 |
90,8 |
84,6 |
104,0 |
Zdroj: Eurostat |