Jedním z úspěšných exponátů jihočeského agrosalonu Země živitelka byla odrůda brambor Val Red vyšlechtěná ve Výzkumném ústavu bramborářském Havlíčkův Brod, s. r. o., která získala ocenění Zlatý klas. Navázala tak na předchozí úspěchy odrůd Valfi a Val Blue s modrofialovou dužninou. Val Red, jak již z názvu vyplývá, má dužninu červenou.
Odrůda Val Red byla registrována v roce 2022, jejími rodiči jsou Valfi a odrůda Olivia. Jde o poloranou až polopozdní odrůdu pro přímý konzum (varný typ B) i speciální využití na barevné výrobky. „Obsahem sušiny splňuje podmínky na výrobu smažených lupínků,“ zdůraznila Ing. Jaroslava Domkářová, Ph.D., MBA, LL. M., z oddělení genetických zdrojů Výzkumného ústavu bramborářského Havlíčkův Brod.
Pěstitelská technologie
Pěstitelská technologie nové odrůdy se podle ní nijak neliší od postupů u klasických odrůd. Protože jsou ale barevné odrůdy méně prošlechtěné, vykazuje Val Red nižší odolnost vůči napadení plísní bramboru na nati, a je proto ochraně proti této chorobě nutné věnovat zvýšenou pozornost. Pěstitelé by se také měli při pěstování Val Red vyhýbat pozemkům s výskytem aktinobakteriální obecné strupovitosti.
Množitelská plocha odrůdy Val Red zaujímá v letošním roce pětinu hektaru, první sadba bude k dispozici na jaře 2024.*
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!