Rokovali o ochraně půdy před erozí

Společnost KWS OSIVA s. r. o. ve spolupráci se společnostmi ADVENTA, s. r. o., BEDNAR FMT, s. r. o., STROM Praha, a. s., a VÚMOP, v. v. i., uspořádaly v Žehuni na Kolínsku v hotelu Na farmě odborný seminář Kukuřice v době změn – nové možnosti pěstování kukuřice po roce 2026. Účastníci se dozvěděli praktické informace o možnostech předcházení erozních událostí pomocí technologie strip-till, nové legislativě, precizním zemědělství aj.

V úvodu přivítal účastníky Ing. Petr Růžička, jednatel společnosti KWS OSIVA. „Ve spolupráci s Mendelovou univerzitou v Brně se nám podařilo vydat aktualizovanou publikaci Kukuřice v praxi, kterou distribuujeme našim pěstitelům,“ podotkl.

Zkušenosti se strip-till

Ing. Marcel Herout, Ph.D., z firmy Adventa, s. r. o., regionálního dodavatele osiva KWS, zahájil seminář praktickou přednáškou o potenciálu meziplodin a strip-till technologii nejen při pěstování kukuřice. Se strip-till technologií jako protierozním opatřením pracuje Ing. Herout od roku 2013. Bohaté zkušenosti získal jako agronom v ZD Krásná Hora nad Vltavou, a. s., na Příbramsku, kde se potýkal s pěstováním kukuřice ve svažitém a členitém terénu a potencionální erozí půdy při přívalových deštích. „Strip-till jsem při pěstování kukuřice využíval na farmě Petrovice na 300 ha,“ uvedl Ing Herout. Po několikaletém zkoušení v podniku ZD Krásná Hora nad Vltavou a doporučení Výzkumného ústavu monitoringu a ochrany půdy, v. v. i., (VÚMOP) se technologie strip-till zařadila v roce 2015 do protierozních opatření. Technologie strip-till podle Ing. Herouta disponuje ve spojení s dobře založenou meziplodinou obrovským protierozním efektem, dalším benefitem je udržení potřebné vody v půdním profilu během vegetace.

Kukuřice zasetá strip-till technologií v čistosevu pelušky ozimé vyseté na podzim v dávce 100 kg/ha Foto Marcel Herout

Výnos kukuřice ze strip-till technologie s podsevem žita nebo jílku byl podle Ing. Herouta srovnatelný s výnosem z klasicky oraných polí. Ideální je zasít vymrzající meziplodinu do konce července, tedy zhruba devět měsíců před setím kukuřice. „Svazenka vratičolistá patří podle mě k nejlepším meziplodinám pro strip-till,“ podotkl Ing. Herout. Ideální je předchozí ošetření graminicidem, aby výdrol obilnin svazence nekonkuroval v růstu a neubíral potřebnou vláhu. Výsevek svazenky koncem července činil 8 kg/ha. Začátkem dubna pak následovalo zpracování půdy spolu s aplikací 200 kg močoviny v rámci jednoho přejezdu. Druhým přejezdem pak lze podle počasí na přelomu dubna až května kukuřici zasít. Další možností pro strip-till je meziplodinová směs 80–90 kg pelušky jarní + 2 kg svazenky. Peluška díky hlízkovým bakteriím na kořenech fixuje vzdušný dusík, navíc je u ní zaručené žádoucí vymrznutí přes zimu. Ing. Herout zkoušel z vymrzajících meziplodin také směsi pelušky jarní + ředkve, světlice barvířské + svazenky nebo světlice barvířské + masňáku habešského + hořčice bílé. Z krmných, tedy nevymrzajících meziplodin je podle něj vhodné velmi rané hybridní ozimé žito KWS Progas určené pro produkci objemných krmiv. Alternativou může být vysetí 1 výsevní jednotky žita KWS Progas + 100 kg pelušky ozimé. Pro technologii strip-till je vhodné strniště žita zdesikovat glyfosátem, aby žito neodebíralo kukuřici vodu. Výhodou pro pěstitele jsou dvě sklizně plodin – žita a kukuřice v jednom užitkovém roce. „U technologie strip-till je důležitá technologická kázeň na pozemku, například dodržování přesného zpracování a setí podle GPS a neponechávání nedosečených ploch,“ vysvětlil Ing. Herout. Strip-till není podle něj vhodný u těžkých a přemokřených pozemků. V roce 2023 například testovali luskovinoobilní směsku s podsevem jílku, který byl vysetý v dávce 15 kg a poskytl zelenou hmotu ze tří sečí. Na jaře pak seli kukuřici pomocí technologie strip-till. Díky této technologii udrželi na pozemku maximum potřebné vláhy. Kromě kukuřice lze pomocí technologie strip-till vysévat i další plodiny, jako jsou slunečnice nebo řepka.

Celý článek najdete v týdeníku Zemědělec č. 8/2025.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2025 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down