04.06.2018 | 02:06
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Připravili novou řepku a pšenici

Novou odrůdu ozimé řepky a ozimé pšenice má v sortimentu Caussade Osiva, s. r. o. Vyplývá to z podkladů, které společnost poskytla minulý týden na polním dnu věnovaném řepce v Humpolci.

Nová odrůda řepky nese jméno Etendar CL a jedná se o hybrid pro technologii Clearfield. Podle popisu jde o středně raný hybrid určený pro vysokou intenzitu pěstování. Rostliny jsou střední až vyšší a tvoří vysoký počet šešulí na rostlině. Společnost dále uvádí, že odrůda na jaře rychle regeneruje, bohatě větví a má výborný zdravotní stav. Je také odolná vůči teplotním výkyvům, plastická a poskytuje vysoký výnos.
Nově je v katalogu zařazena raná osinatá ozimá pšenice Solindo CS (pekařská jakost B), registrována byla v minulém roce ve Francii a Itálii. Podle údajů společnosti Caussade Osiva jsou rostliny nízké až střední, odolné vůči poléhání. Zdravotní stav je velmi dobrý, odolná je vůči napadení padlím na listu a v klasu a braničnatkám a fuzáriím v klasu. Odolnost vůči vymrzání je střední. Poskytuje velmi vysoký výnos.
Na semináři se hovořilo především o sortimentu zavedených odrůd řepky, který společnost Caussade Osiva nabízí. Její prokurista Mgr. Marek Sojka zdůraznil především dvě z nich. U středně rané liniové odrůdy Zakari CS konstatoval, že v poloprovozních pokusech Svazu pěstitelů a zpracovatelů olejnin v roce 2016/2017 výnosově překonala všechny testované linie i mnoho hybridů. Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský ji díky výborným výsledkům zaregistroval již po dvou letech testování, dodal Mgr. Sojka. Druhou odrůdou je polopozdní hybrid Memori CS, který poskytuje vysoký výnos. Mgr. Sojka připomněl, že v poloprovozních pokusech České zemědělské univerzity v Praze obsadila odrůda v roce 2016/2017 páté místo z 27 odrůd.
Konstatoval také, že chtějí vstoupit na trh dalších plodin, jako jsou vojtěška, svazenka a podobně. Na semináři se hovořilo také o přisévání luskovin (čočky) do řepky, což by mělo mít více funkcí.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down