Rostlinolékařské dny v Pardubicích, které proběhly 6. a 7. 11. 2024, byly zaměřeny na „Aktuální výzvy ochrany rostlin v současné zemědělské politice EU“. Hlavním tématem prezentací českých i zahraničních přednášejících byla rezistence škodlivých organismů k pesticidům.
V příspěvku v Úrodě č. 2/2025 uvádí prof. RNDr. Ing. František Kocourek, CSc., (Národní centrum zemědělského a potravinářského výzkumu, v. v. i.) zobecnění problematiky rezistence a příklady závažné rezistence z prezentací, doplněné o komentáře k významu monitoringu rezistence pro pěstitele a náměty k možnostem řešení.
Rezistence škodlivých organismů k účinným látkám prostředků na ochranu rostlin je závažný a v posledních letech narůstající problém v ČR a také v řadě členských států EU. Na základě poznatků výzkumu této problematiky a s ohledem na postupnou redukci a omezení používání pesticidů podle strategií odvozovaných ze Zelené dohody lze očekávat prohloubení problému pro praktickou ochranu kulturních plodin s negativními dopady pro produkci a kvalitu produktů, uvádí prof. Kocourek.
Co je rezistence
Rezistence je schopnost škodlivého organismu účinnou látku pesticidu tolerovat, detoxikovat, nebo kompenzovat její účinky. Vlivem rezistence se nově projeví snížení účinnosti přípravku, když dříve byla účinnost přípravku dostatečná. Ne všechny případy zjištění neúčinnosti přípravků jsou důsledkem rezistence. Některé druhy škodlivých organismů mohou být k nově zaváděným přípravkům tolerantní, nebo došlo k technickým chybám při aplikaci, nedodržení dávky nebo termínu aplikace na nejcitlivější stadium škodlivého organismu.
Každoročně přibývá případů rezistence (škodlivý organismus – účinná látka) a případů křížové a mnohočetné rezistence. Hlavní příčinou zvýšené frekvence výskytu rezistence je nedodržování antirezistentních strategií, často vlivem nedostatečného spektra povolených účinných látek přípravků a rychlého ukončování registrace v EU. Šířením rezistentních populací se zvyšují škody na výnosech a kvalitě produktů, zvyšuje se potřeba další chemické ochrany a také se zvyšují rizika výskytu reziduí pesticidů v potravinách a rizika pro životní prostředí, shrnuje prof. Kocourek.*