Na rodinné farmě s dlouhou tradicí

V malé vesničce Hole na Praze-západ hospodaří už řadu let Oldřich Poláček se svojí rodinou. Na farmě s dlouhou tradicí provozují rostlinnou i živočišnou produkci. Je doloženo, že se předkové současného majitele věnovali zemědělské činnosti už v sedmnáctém století.

Poté, co Oldřich Poláček začal po navrácení statku po předcích hospodařit, si nejprve rozšířil odbornost rekvalifikačním kurzem uskutečněným v roce 1990. Původním povoláním byl elektromechanik stejně jako jeho otec. V současné době rodinná farma hospodaří na 450 hektarech zemědělské půdy, z toho 30 hektarů zaujímají louky. Na polích se pěstuje především řepka, pšenice, sladovnický ječmen a cukrovka. V osevním postupu jsou i krmné plodiny pro vlastní zvířata, kukuřice a vojtěška.

Hospodaří v kopcovité krajině

Zemědělský podnik hospodaří v převážně kopcovité krajině. Nadmořská výška farmy dosahuje 303 metrů. Půdy jsou ve zdejší oblasti středně těžké. Za rok tu spadne 450 až 470 srážek. Nedostatku vláhy přizpůsobují pěstitelské technologie a vybírají si suchovzdorné odrůdy pšenice. S ozimou pšenicí zakládají pokusy pro firmu RWA Czechia s. r. o. Z tržních plodin zaujímá ozimá pšenice kolem 180 hektarů, jarní ječmen třicet hektarů, řepka 85 hektarů, kukuřice osmdesát hektarů a cukrovka třicet hektarů. Na krmení pěstují kukuřici na zhruba osmdesáti hektarech a vojtěšku na třiceti hektarech. Vysévají i trsnaté žito, které sklízí dvakrát za vegetaci. Hektarové výnosy ozimé pšenice se pohybují v rozmezí od 6,5 do 9,2 t/ha podle podmínek daného ročníku. Jarní ječmen obvykle poskytuje pět až šest tun na hektar. Hektarové výnosy řepky se v úspěšnějších ročnících pohybují mezi čtyřmi až pěti tunami na hektar. Poslední dva roky ale byly pro řepku slabší.

Zkulturňují krajinu

Na farmě se také snaží zlepšovat životní prostředí v okolí. „Snažíme se zkulturňovat okolní krajinu. Obnovujeme a zpevňujeme polní cesty. Kolem nich vysazujeme aleje převážně ovocných stromů,“ upozornil Oldřich Poláček. „Jsme rádi, že nemáme problémy s obyvateli vesnice. Poskytujeme jim teplo z bioplynové stanice a s naší pomocí byl zaveden vodovod a kanalizace. Na rozdíl od minulosti si na nás už místní nestěžují,“ dodal.

Celý článek najdete v časopisu Farmář č. 10/2025.

Úvodní foto: U ozimé pšenice si vybírají suchovzdorné odrůdy Foto Hana Honsová

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2025 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down
Přehled ochrany osobních údajů

Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.