Druhou nejvýznamnější olejninou po řepce olejce je v našem zemědělství mák setý. Český statistický úřad odhaduje sklizeň roku 2024 zhruba 29 000 tun. Oproti roku 2023, kdy bylo sklizeno téměř 18 000 tun semene, se jedná o vzestup zhruba 11 000 tun. Domácí spotřeba je odhadována na 4000 tun, proto je produkce většinou exportována.
Česká republika je řadu let největším světovým producentem a vývozcem konzumního máku. Rok 2024 opět toto postavení potvrdil. V posledních letech bylo druhým nejvýznamnějším producentem Turecko, kde je ale produkce v roce 2024 odhadována pouze na necelých 6600 tun (pokles z 8000 v roce 2023). Je tedy možné, že se na pozici druhého nejvýznamnějšího producenta dostalo Španělsko. Významnou produkci má také Francie a Maďarsko. V těchto třech zemích je pěstování máku výrazně zaměřeno na farmaceutické užití – produkci morfinových alkaloidů, uvádí v Zemědělci č. 1/2025 Ing. Petr Zehnálek, který působí na Ústředním kontrolním a zkušebním ústavu zemědělském.
Růst plochy a výnosu
Autor dodává, že domácí spotřeba máku je zhruba 400 g na osobu a rok. Semeno máku je významným zdrojem tuku, vlákniny, antioxidantů, vitamínů, minerálů, a to zejména vápníku (asi 1,4 g/100 g semene), ale i železa, hořčíku a velmi kvalitních bílkovin. Z uvedených výživových parametrů je patrné, že zvýšení spotřeby by bylo přínosné.
Pěstitelské plocha byla v tuzemsku v roce 2024 odhadována na 36 600 hektarů, oproti roku 2023 se zvýšila o více než 10 000 hektarů. Výnos vzrostl z 0,68 t/ha v roce 2023 na 0,78 t/ha. Modrosemenné odrůdy českého a slovenského původu mají na pěstitelských plochách rozhodující podíl. Plocha pěstování bělosemenných odrůd je odhadována zhruba na 1500 ha. Kromě jarních odrůd se pěstuje také ozimý mák, sklizňová plocha se v roce 2024 odhaduje na 6500 ha.*