21.08.2024 | 01:08
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Zaměřili se na stěžejní odrůdy

Zásadní novinkou společnosti Souffet Agro, a. s., prezentovanou na zemědělské výstavě Naše pole, je ozimá pšenice KWS Emerick (E). Jak uvedl technický poradce této společnosti Ing. Dušan Musil, odrůda vyniká vysokým obsahem N-látek, objemovou hmotností i stabilitou čísla poklesu. V rámci svého sortimentu jde o výnosný materiál s výnosovou jistotou i v přísuškových oblastech. KWS Emerick má velmi dobrý zdravotní stav s vysokou odolností vůči padlí, rzi plevové i klasovým fuzáriím a dobrou zimovzdornost. Ing. Musil upozornil na vyšší rostliny (přes 90 cm), je tedy vhodné porosty rozumně regulovat. Jako elitní potravinářská pšenice potřebuje také odpovídající výživu – včasné regenerační hnojení a pro podporu N-látek v zrnu dále dusík se sírou, doporučil poradce.

Šestiřadá i dvouřadá novinka

V sortimentu ozimého ječmene společnosti Soufflet vyzdvihl Ing. Musil dvě odrůdy – šestiřadý krmný ječmen Integral a dvouřadý sladovnický ječmen Comtesse. Odrůda Integral má v sobě zabudovaný gen rezistence k BYDV (žluté zakrslosti ječmene), což je vlastnost po letošní silně virózní sezóně velmi žádaná. Integral je odrůda nižší, odolná vůči poléhání a lámání stébla pod klasem, ranější než známé odrůdy KWS Kosmos nebo KWS Higgins, zdravotní stav je na vysoké úrovni (odolná je vůči spále ječmene, ramulariové skvrnitosti i rzi ječné). Pěstitelé by si podle Ing. Musila měli dát pozor na padlí (neobsahuje gen mlo), tuto chorobu na podzim kontrolovat a popřípadě ošetřit porost fungicidně (účinné je i moření Systivou).

Ze šlechtění Secobra Saatzucht GmbH je druhá novinka, raná odrůda Comtesse s velmi dobrou sladovnickou kvalitou (velmi vysoký podíl předního zrna, nízký obsah N-látek, vysoký extrakt). Odrůda je preferovaná zkušební organizací CBMO a významnými pivovary. Mezi její vlastnosti patří i dobrá odolnost k poléhání, vysoký výnosový potenciál a stabilita potvrzená pokusy.

Jarní ječmen s podzimním výsevem

Společnost Soufflet Agro prezentovala na zemědělské výstavě také jarní ječmeny seté na podzim. Patří mezi ně i novější odrůdy KWS Thalis a Lexy. Podzimní výsevy jarního ječmene podle Ing. Musila přinášejí určité benefity (dřívější sklizeň, zpravidla vyšší výnos i objemovou hmotnost), ale i řadu rizik počínaje vymrznutím či dřívějším nástupem chorob. Na každém pěstiteli je, aby tato rizika zvážil. „Máme celou řadu znamenitých ozimých forem ječmene, spíše bych se držel pěstování ozimých forem na podzim a jarních na jaře,“ dodal Ing. Musil.*

Úvodní fotografie: Odrůdové portfolio společnosti Souffet Agro, a. s., představil Ing. Dušan Musil Foto Barbora Venclová

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down