05.08.2024 | 02:08
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Tvorba genotypů bramboru s vysokou rezistencí

Ve Výzkumném ústavu bramborářském Havlíčkův Brod, s. r. o., bylo zahájeno řešení projektu (2023 až 2027) „Tvorba genotypů bramboru s vysokou rezistencí k biotickým a abiotickým faktorům a diferencovanou kvalitou pomocí biotechnologických postupů a experimentální hybridizace s využitím různých úrovní ploidie a zdrojů rezistence“.

Probíhá v  rámci dotačního programu MZe 3.d. „Tvorba genotypů s vysokou rezistencí k biotickým a abiotickým faktorům a diferencovanou kvalitou obilovin včetně kukuřice, malých zrnin, olejnin, luskovin, brambor, pícnin, zelenin, léčivých, aromatických a kořeninových rostlin, chmele, révy a ovocných dřevin“. Píše o tom spolu s dalšími autory Ing. Renata Švecová (Výzkumný ústav bramborářský Havlíčkův Brod, s. r. o.) v Úrodě č. 6/2024.

Mířili na odolnější odrůdy

Projekt navazuje na řešení z let 2014 až 2022, jehož cílem bylo vytvořit pomocí tradičních a nekonvenčních postupů genotypy bramboru s vyšší odolností vůči biotickým a abiotickým stresům, se zvláštním zaměřením na odolnost proti plísni bramboru, suchovzdornosti, virovým chorobám, aktinomycetové obecné strupovitosti bramboru, při zachování kvalitativních a kvantitativních znaků na konkurenceschopné úrovni, a tvorba genotypů s barevnou dužninou.
Probíhala tvorba nového experimentálního materiálu a byly zhodnoceny genotypy, získané při řešení předcházejících výzkumných projektů a v programu experimentálního šlechtění. Práce se soustředily na plnění následujících tří stěžejních cílů projektu: 1) tvorba materiálů pomocí biotechnologických postupů, 2) experimentální hybridizace s využitím různých úrovní ploidie a zdrojů rezistence a 3) zhodnocení získaných materiálů v laboratorních a provokačních testech, v polních podmínkách a pomocí analýz DNA markerů, popisuje autorka.*

Úvodní snímek: Aplikace mitotického jedu v podmínkách in vitro Foto VÚB

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down