Pod drobnohledem odborníků z Výzkumného ústavu rostlinné výroby, v. v. i., Praha-Ruzyně (VÚRV) je zimovzdornost odrůd ozimé pšenice. Tato odolnost je u odrůd dána geneticky. Rostliny odebrané z pole jsou vystaveny mrazům v mrazicím zařízení, přežití je vyhodnoceno po regeneraci ve skleníku podle stupnice 1–9, kdy 1 označuje nejnižší odolnost a 9 nejvyšší.
Z víceletých pokusů prezentovaných RNDr. Iljou Prášilem, CSc., z VÚRV na tradičním semináři Ruzyňský den výživy rostlin a agrotechniky vyplývá, že nejvyšší stupeň zimovzdornosti (větší než 7) mají odrůdy Nordika, Pannonia NS a Samanta, vysoký na úrovni 7 až 6 vykazují odrůdy Annie, Arktis, Artist, Baletka, Bodyček, Bohemia, Brilliant, Cubus, Dromos, Fakir, Julie, KWS Emil, KWS Ozon, Ludwig, Patras, RGT Premiant, Sailor a Zeppelin. Naopak nízkou úroveň zimovzdornosti (3 až 2) vykazují Altigo, Baracuda, Bernstein, Evina, Fabius, Frisky, Hewitt, Chevalier, Jindra, Proteus, Rebell, RGT Sacramento, Steffi, Sultan a Tosca, velmi nízkou (menší než 2) pak Apache a Potenzial. Vzhledem k tomu, že se snižující se odolností odrůd roste riziko poškození rostlin mrazy, odrůdy s nižší hodnotou než 3 nejsou odrůdovou zkušebnou již doporučovány. Jak doplnil RNDr. Prášil, poškození odrůd v zimě zvyšuje jejich citlivost k suchu a horku v jarním období.*