25.11.2019 | 04:11
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Výzkum v Troubsku slaví 25 let od privatizace

Dvoudenní konference Aktuální poznatky v pěstování, šlechtění, ochraně rostlin a zpracování produktů proběhl minulý týden v Brně. Hovořilo se o celé řadě témat, například o využití kryoprezervace, pokusech s desikanty v jetelovinách nebo možnostech ochrany porostů trav na semeno proti plevelům. Během prvního dne se přednášející věnovali i vlivu hustoty porostu kukuřice na zaplevelení.

Odpolední program byl věnován 25. výročí od privatizace, při které vznikl Výzkumný ústav pícninářský, spol. s r. o. Ten je zároveň tradičním pořadatelem akce. Jeho ředitel RNDr. Jan Nedělník, Ph.D., ve své prezentaci shrnul historii a úspěchy společnosti. Konstatoval, že spolupracují s celou řadou tuzemských a zahraničních organizací. Podílí se na řadě programů, v poslední době se ústav stal partnerskou organizací v projektu Horizont2020 s názvem „Breeding forage and grain legumes to increase EU’s and China’s protein self-sufficiency“ a akronymem EUCLEG. Koordinátorem projektu je INRA (Francie) a do konsorcia je zapojeno 37 partnerů z Evropy a Číny. Jak už název napovídá, cílem je zvýšit soběstačnost zemí Evropské unie a Číny v oblasti proteinových plodin – luskovin.
RNDr. Jan Nedělník připomněl také řadu úspěchů, kterých ústav dosáhl. Jedná se například o více než 40 nových odrůd, především leguminóz, 36 užitných vzorů, pět patentů a 44 certifikovaných metodik. Dále ústav získal devět zlatých klasů a další ocenění. Konstatoval, že historie ústavu začala vlastně 1. ledna 1953, kdy zahájil činnost Výzkumný ústav krmivářský v Brně.
Činnost jednotlivých oddělení poté představili jejich vedoucí: Ing. Karel Vejražka, Ph.D. (fyziologie a genetika rostlin), Ing. Jaroslav Lang, Ph.D. (agrotechnika), Mgr. Tomáš Vymyslický, Ph.D. (genetické zdroje) a Ing. Pavel Kolařík (rostlinolékařství). Příspěvky z konference vychází na CD jako příloha Úrody č. 12/2019.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2023 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down