Jako produkční organismus si podle zprávy vybrali jednoletou olejnatou rostlinu lničku setou (Camelina sativa), která je nenáročná na růst, má krátkou vegetační dobu (3,5 měsíce) a její semena jsou bohatá na proteiny a oleje. Bohužel však obsahují také velké množství sinapinu, což je tzv. antinutriční faktor, který brání využívání semen lničky ať už v potravinářském průmyslu, či jako krmivo.
Sinapin v semenech běžně vzniká jako produkt metabolického odbourávání hydroxyskořicových kyselin. A právě tuto metabolickou dráhu se vědcům podařilo pomocí cílených genetických modifikací pozměnit tak, aby v semenech místo sinapinu vznikaly různé volné i vázané 4 VF, např. 4 vinylguaiakol s charakteristickým aroma hřebíčku nebo 4 vinylsyringol (známý také jeako Canolol) používaný jako potravinářský konzervant. Semena takto pozměněné rostliny obsahovaly o 95 % méně sinapinu a zároveň dvojnásobné množství žádaných 4 VF molekul. Rostliny byly navíc úspěšně vypěstovány nejen v laboratorních podmínkách, ale také ve standardních sklenících a na polích, shrnuje zpráva.
Zdroje pro tuto zprávu lze nalézt na internetových stránkách Biotrinu.