22.12.2021 | 02:12
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Vyplatí se hnojení jarních obilnin?

Jarní obilniny jsou z pohledu nároků na výživu rostlin často označovány jako „doběrné“ plodiny, které jsou schopné dobře využívat živiny z půdy (staré půdní síly) či posklizňových zbytků zlepšujících předplodin, a u nichž, z důvodů nižších nároků na živiny, není nutná tak vysoká intenzita hnojení.

Tyto informace by v zemědělské praxi našly uplatnění zejména v současné době při vysokých cenách hnojiv. Bude však oprávněné výrazněji omezit hnojení právě u jarních obilnin? Touto otázkou se zabývá ve svém článku zveřejněném v časopise Úroda (1/2022) Ing. Jindřich Černý, Ph.D., a kolektiv z České zemědělské univerzity v Praze.

Při diskuzích kolem nároků hlavních obilnin na živiny jsou podle něj často vyzdvihovány ozimé obilniny (zejména ozimá pšenice, případně ozimý ječmen), jako plodiny náročnější na živiny. To je pravdivé tvrzení, pokud zároveň upřesníme, že větší nároky na živiny jsou spojeny s vyšším výnosem.

Jarní obilniny, při srovnání s ozimými, však podle Ing. Černého často mají větší problém s příjmem živin a později v průběhu vegetace s jejich znovuvyužitím (reutilizací). To je dáno především kratším obdobím jejich vegetace. S ohledem na tento důvod a další, které autoři v článku popisují, reagují jarní obilniny mnohem citlivěji na dostatek/nedostatek živin v půdě. Ačkoliv u většiny živin (draslíku, fosforu, hořčíku, vápníku) je doporučováno hnojení již v podzimním období, nové zkušenosti a vědecké poznatky směřují aplikaci těchto živin do předseťové přípravy jařin.

Pokud se pěstitelé v jarním období budou rozhodovat, u kterých plodin snížit dávku hnojiv, nebo hnojení některou živinou zcela vypustit (z důvodu jejich vysokých cen), určitě by to podle autorů článku neměly být jarní obilniny. Výživa odpovídající potřebám těchto plodin zajistí dosažení výnosu s ohledem na podmínky pěstování. Jarní obilniny sice nepatří mezi nejpěstovanější plodiny, ale z pohledu výživy zaujímají stále významné postavení.*

Více informací přináší článek zveřejněný v časopise Úroda (1/2022).

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down