07.07.2023 | 12:07
Kategorie:
Štítky:

Vydali stanovisko ke glyfosátu

Hodnocení vlivu glyfosátu na zdraví lidí, zvířat a životní prostředí neidentifikovalo kritické oblasti, které by vzbuzovaly obavy. Uvádí to Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) ve stanovisku, které vydal na začátku července. Glyfosát je v současné době v EU povolen k použití do 15. prosince 2023. Závěry EFSA využijí Evropská komise a členské státy k rozhodnutí, zda ponechat glyfosát na seznamu EU schválených pesticidních účinných látek.

V roce 2022 provedla Evropská agentura pro chemické látky (ECHA) posouzení nebezpečnosti glyfosátu a dospěla k závěru, že nesplňuje vědecká kritéria pro to, aby byl klasifikován jako karcinogenní, mutagenní nebo reprotoxická látka, připomíná v tiskové zprávě EFSA. Tuto klasifikaci využila pro účely posouzení rizik glyfosátu v EU.

„Posouzení rizik a odborné hodnocení glyfosátu představuje práci desítek vědců z EFSA a členských států v procesu, který trval více než tři roky. Je založeno na vyhodnocení mnoha tisíc studií a vědeckých článků a zahrnuje také cenné podněty získané během veřejných konzultací," uvedl vedoucí oddělení EFSA pro hodnocení rizik Guilhem de Seze. Konkrétně podle úřadu na dokumentu pracovalo 90 odborníků jmenovaných členskými státy EU, kteří vyhodnotili 2400 studií.

Ve stanovisku jsou podle EFSA uvedeny některé nedostatky v údajích (jako otázky, které nemohly být dokončeny, nebo jsou nevyřešené), které mají Evropská komise a členské státy zvážit v další fázi procesu obnovení schválení. Mezi otázky, které nemohly být dokončeny, patří posouzení jedné z nečistot v glyfosátu, posouzení dietního rizika pro spotřebitele a posouzení rizik pro vodní rostliny. Mezi nevyřešené problémy patří mimo jiné nedostatek informací o toxicitě jedné ze složek obsažených ve formulaci pesticidu na bázi glyfosátu, který byl předložen k hodnocení a který je nutný k závěrečnému posouzení rizik tohoto přípravku pro reprezentativní použití.*