29.03.2021 | 10:03
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Vitalita osiva máku a produktivita porostu

Kvalita osiva je jedním z nejdůležitějších faktorů ovlivňujících tvorbu výnosu. Jde o souhrn vlastností a ukazatelů zařazených pod pojem jednak semenářská hodnota, jednak biologická hodnota. Semenářská hodnota se nejčastěji vyjadřuje pomocí klíčivosti, čistoty a hmotnosti tisíce semen.

Tématu se věnují v Úrodě č. 3/2021 Ing. Hana Honsová, Ph.D., a Ing. Pavel Cihlář, Ph.D., který působí na České zemědělské univerzitě v Praze. Autoři připomínají, že pro testování kvality osiva se obvykle využívají optimální podmínky, které odpovídají jednotlivým botanickým druhům. Pro uznání partie osiva máku je stanovena minimální klíčivost na 80 %. V polních podmínkách se však semeno setkává s podmínkami zcela odlišnými.

Kvalita osiva vyjadřovaná semenářskými hodnotami, především klíčivostí, nepostihuje plně biologickou hodnotu osiva, která má rozhodující vliv na polní vzcházivost, vývoj porostů i konečný výnos. Stanovení výsevního množství osiva podle počtu klíčivých semen nedává záruku, že bude dosaženo potřebného počtu rostlin. Biologická hodnota osiva vyjadřuje vnitřní vlastnosti osiva dané kvalitou živé hmoty semen. Je podmíněna genetickým základem odrůdy a modifikována prostředím, úrovní agrotechniky, kvalitou sklizně a posklizňovým ošetřením, podmínkami uskladnění a konečnou úpravou osiva. Rozdíl mezi zjištěnou klíčivostí a vlastní polní vzcházivostí osiva souvisí se životností čili vitalitou osiva.

Osivo máku testovali v laboratorních a polních pokusech. "Stejně jako v předchozích letech se i v roce 2020 potvrdilo, že osivo se shodnou klíčivostí může vykazovat různou vitalitu, tedy schopnost vzcházet ve stresových podmínkách," konstatují autoři. Dodávají, že klíčivost osiva máku testovaného v roce 2020 se pohybovala na vysoké úrovni s ne příliš velkými rozdíly mezi porovnávanými vzorky. Při vzcházení ve stresových podmínkách se rozdíly ve vitalitě osiva prohlubovaly.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down