25.09.2015 | 02:09
Autor:
Kategorie:

Cukrovar Dobrovice sníží denní zpracování

Kampaň v cukrovaru Dobrovice začne plánovaně 29. září, ale denní zpracování cukrové řepy bude sníženo zhruba o 20 %, uvedl včera na 22. polním dnu ve Slovči Ing. Karel Chalupný, agronomický ředitel akciové společnosti TTD Dobrovice.

Důvodem je nedávná exploze v dobrovickém lihovaru. Prodlouží se podle něj kampaň, což se dotkne všech pěstitelů a obou cukrovarů (Dobrovice a České Meziříčí). V současné době jsou na začátku organizačních opatření, které znamenají například úpravy v harmonogramech dodávek. Ing. Chalupný uvedl, že ceny pro cukr a líh jsou v současné době nepříznivé, nicméně pro příští rok nabízí pěstitelům minimální garantované ceny. Připomněl, že od roku 2017 začíná liberální trh (končí kvóty), na toto období jsou dobře připravení, mají konkurenceschopné cukrovary a díky dotaci na citlivé komodity, kterou cukrová řepa od tohoto roku pobírá, věří, že společně s pěstiteli současné složité období přečkají a následně budou těžit z liberálního trhu.
Stejně jako další řečníci Ing. Chalupný konstatoval, že dopady sucha se u pěstitelů projevily odlišně. Očekávají průměrný výnos cukrovky 69 t/ha při přepočtu na 16 % digesci, ale rozpětí výnosů bude veliké. Pole na lehčích písčitých půdách jsou velmi postižena a někteří pěstitelé budou mít tak drobnou cukrovku, že budou mít problém se sklizní. Na jiných půdách ale cukrovka vegetovala velmi dobře a výnosy se pohybují přes 80–90 t/ha, uvedl Ing. Chalupný.
Na polním dnu ve Slovči pořadatelé představili téměř zhruba 60 odrůd cukrovky od sedmi firem a třicet hybridů kukuřice od pěti společností. Nechyběly ani prezentace pokusů s herbicidy a fungicidy. Návštěvníci si mohli prohlédnout zemědělskou techniku i sklizeň cukrovky. Na porostech kukuřice bylo vidět, že velmi trpěly suchem a horkem. Nasazení klasů bylo špatné, stejně tak jako opylení. Mnohé hybridy již prakticky ukončily vegetaci.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down