Vhodné podmínky pro šíření virových zakrslostí obilnin
Existence výdrolu v kombinaci se vzcházejícím porostem ozimého ječmene vytváří ideální podmínky pro šíření virových zakrslostí obilnin. Vysoké riziko šíření viru žluté zakrslosti ječmene (BYDV) bylo již na řadě míst zaznamenáno. Informuje o tom aktuální zpráva Rostlinolékařského portálu Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského.
Na základě podzimního monitoringu vektorů virových zakrslostí obilnin byly podle portálu zaznamenány v 39. týdnu výskyty mšice střemchové (Rhopalosiphum padi), které představují riziko přenosu viru BYDV. Nálety mšice do sacích pastí v 38. týdnu ukazují na počátek migrační vlny. Nálety mšic jsou prozatím nízké a budou zesilovat v období hromadného vzcházení ječmene a pšenice především koncem září a v průběhu října, uvádí dále zpráva Rostlinolékařského portálu.
Od roku 2020 je možné ověřit riziko napadení porostů pomocí jednoduchého nástroje tzv. Kalkulátoru rizik, který umožňuje výpočet rizika napadení porostu obilnin virovými zakrslostmi. Pracuje na jednoduchém principu lokálního zhodnocení obecně známých klíčových faktorů, které mají rozhodující vliv na výskyt daného škodlivého organismu. Pěstitelé obilnin by měli reagovat nejen na aktuální situaci výskytu škodlivých organismů ve vzcházejících ozimých obilninách, ale především v rámci prevence řádně odstraňovat výdrol obilnin, který slouží jako rezervoár virových přenašečů (kříska polního a mšic). Na řadě lokalit Moravy již vzcházejí porosty ozimého ječmene a je tedy čas na revizi porostů a případně přistoupit k ochrannému opatření v případech, kdy je dosažen práh škodlivosti. Dále je doporučeno nepodceňovat situaci i v nadmořských výškách nad 350 m n. m., kde se potvrzuje napadení virózami čím dál častěji. Ačkoliv se přenašeči objevují i na jaře, pro podmínky ČR mají největší význam podzimní infekce, upozorňuje zpráva.
Situaci výskytu hlavních vektorů viróz BYDV a BYDV je možné sledovat v Mapách výskytu a pomocí nástroje Prognózy v záložce informací k viru žluté zakrslosti ječmene.*
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!