Tradiční i netradiční suroviny pro olejový mlýn

Sedláci v Bavorsku používají olejové mlýny na výrobu řepkového oleje jak pro své traktory, tak pro přípravu pokrmů v kuchyni. Právě pobyt v Bavorsku byl pro Karla Jonáka velkou inspirací, a proto před dvěma lety založil s partnerkou Martinou Homolovou malou rodinnou firmu na lisování olejů tradiční technologií za studena pod značkou Olejový mlýn Petráveč.

Oleje vyrábí majitelé malé rodinné firmy z pečlivě vybraných surovin pěstovaných převážně v České republice. Český kmín pro výrobu originálního kmínového oleje dodává do Olejového mlýnu jeho tradiční pěstitel Zemědělské družstvo Maleč. Důležitým kritériem pro používání chráněného označení Český kmín (tato komodita je od roku 2008 držitelem chráněného označení původu v rámci Evropské unie) je obsah silic, jejichž hodnota musí překročit 2,8 %. Toto kritérium malečský kmín bez problémů splnil. Také mák má v rodném listě Zemědělské družstvo Maleč, dále Zemědělskou usedlost Vacek ve Vilémovicích a podnik Zemko Kožlí, a. s. Kraj Vysočina je domovinou i světlice barvířské a řepky, slunečnice pochází z Polabí. Pro lničku setou sahají do Horního Rakouska, ale již brzy by touto plodinou rádi oseli vlastní pole. V jednání mají podnikatelé z Petrávče i biořepku z Rakouska, kde, jak dodává Karel Jonák, znají velmi dobře své pěstitele podobně jako v České republice. Cestou biokvality se již v současné době vydali v omezeném množství u kmínu, a to od dodavatele z Keřkova.

Oleje lisují vždy při teplotě do 40 °C, jsou tedy v RAW kvalitě a zachovávají si důležité přírodní aromatické látky i v oleji rozpustné vitamíny. Na Zemi živitelce se tyto oleje dočkaly hned dvou ocenění – kmínový olej si odnesl ocenění Regionální potravina Kraje Vysočina pro rok 2018 a olej z bílého máku získal označení Klasa.*

Více informací se dočtete v reportáži zveřejněné v únorovém vydání časopisu Úroda.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *