
Výzkumná a poradenská agentura B-inside, s. r. o., realizovala komplexní průzkum trhu napříč republikou na téma vnímání a využívání biologických prostředků v zemědělství. Zadavatelem této nezávislé studie byla společnost BIOCONT LABORATORY, spol. s r. o., která se zaměřuje na biologickou ochranu a výživu rostlin. Jak z průzkumu vyplynulo, již více než polovina dotázaných zemědělců se aktivně spoléhá na biologické prostředky. Zvláště patrný je tento trend v segmentech, jako je vinařství, zelinářství a ovocnářství, kde jsou pěstitelé více vystaveni tlaku na produkci bez reziduí a současně zohledňují environmentální aspekty.
Průzkum agentury B-inside probíhal formou telefonického dotazování v období od 20. 11. 2023 do 12. 12. 2023 s následným zpracováním výsledků na počátku minulého roku. Do databáze byly zařazeny podniky, které pěstují speciální plodiny (ovoce, zelenina, chmel, vinná réva) na výměře minimálně 5 ha, nebo polní plodiny na ploše alespoň 200 ha. Dotazník vyplnilo přes tři sta zemědělských podniků napříč Českou republikou.
Zjištění agentury B-inside poukazují na motivaci, která vede zemědělce k přechodu na biologické alternativy. Primárním motorem pro vyzkoušení biologických prostředků je podle 42 % respondentů prostá zvědavost a snaha ověřit si jejich účinnost v reálných podmínkách. Zejména velké zemědělské podniky s výměrou nad 1500 hektarů a chmelaři se zaměřují na testování funkčnosti s cílem diverzifikovat své strategie ochrany rostlin. Pro čtvrtinu dotázaných pěstitelů je nejdůležitější motivací ochrana přírody, vody a životního prostředí. Pětina respondentů cítí jako klíčový důvod k vyzkoušení bio preparátů silný tlak ze strany státu, obchodních řetězců i spotřebitelů, kteří preferují bezpečné a udržitelné potraviny. Zhruba 14 % zemědělců, zejména ovocnářů a zelinářů, považuje za jeden z důvodů pro využívání biologických prostředků produkci potravin s minimálním nebo žádným obsahem chemických reziduí. Osm procent respondentů uvádí jako důvod i postupně klesající účinnost některých konvenčních pesticidů, respondenti zmiňují i další důvody (bioprodukce …).
Biologické přípravky již nejsou doménou jen několika ekologicky smýšlejících nadšenců. Jak z dotazníkového šetření vyplývá, více než polovina českých pěstitelů (52 %) napříč všemi segmenty (ovoce, zelenina, chmel, vinná réva, polní plodiny) je aktivně používá buď jako hlavní součást své ochranné strategie, nebo vhodný doplněk ke konvenčním metodám. Přesto je stále patrná určitá obezřetnost.
S biologickými přípravky se v zemědělství setkali prakticky všichni pěstitelé, přičemž 69 % dotázaných se také zná s někým, kdo je již používá. Průzkum ukázal, že mezi nejaktivnější uživatele patří pěstitelé zeleniny – až 80 % z nich podle dotazníkového šetření v současnosti biologické přípravky používá. Vysoká čísla vykazují podle šetření také vinaři (75 %) a ovocnáři (63 %). U pěstitelů polních plodin se biologické přípravky prosazují pomaleji. Zkušenosti s jejich aktivním používáním má 46 % podniků hospodařících na výměře do 1500 ha a 56 % podniků nad 1500 ha. Podíl výdajů na biologické přípravky přitom nepřesahuje 5 % z celkových nákladů na ochranu a výživu rostlin, zjistil průzkum agentury B-inside. Hlavní bariéry podle tohoto dotazníkového šetření představují obavy z nižší účinnosti, nedostatek času na testování a riziko spojené se změnou zavedených postupů.
Průzkum agentury B-inside dále odhalil, že pojem „biologická ochrana a výživa rostlin“ je v zemědělské sféře široce známý – setkalo se s ním 94 % dotázaných. Třicet procent respondentů vnímá biologické produkty pozitivně a 58 % dotázaných zemědělců považuje za smysluplné kombinovat biologické a chemické přípravky. Tento přístup je obecně považován za realistickou cestu, která umožňuje využít silné stránky obou metod.
Vinaři se podle průzkumu nadprůměrně shodují, že účinnost biologických prostředků je srovnatelná s chemií, a na rozdíl od zelinářů a chmelařů nepovažují jejich používání za riskantní. Studie také ukázala, že vinaři a ovocnáři vydávají na biologické produkty nejvyšší částky, a to 20 až 30 % (mediánová hodnota) z celkové částky na ochranu a výživu rostlin. Tento trend signalizuje, že v těchto segmentech je vyšší ochota platit za ekologičtější a udržitelnější řešení. Aby zemědělci více experimentovali s biologickými produkty, uvádějí jako hlavní motivaci prokázanou účinnost, nižší cenu nebo státní dotace a podpory.
Důvěra v dodavatele a kvalita jejich produktů jsou pro přechod na biologické prostředky naprosto zásadní. Mezi hlavními dodavateli bio produktů zemědělci v průzkumu jmenovali společnost Biocont. Za klíčové důvody uváděli spokojenost, dlouhodobou zkušenost, dále také širokou nabídku produktů a přístup dodavatele. Celkově je s produkty své hlavní značky spokojeno více než 90 % respondentů. Vysoký podíl zemědělců, kteří již biologické prostředky používají, by je doporučili i ostatním (37 %), přičemž v této skupině dominují vinaři (66 %). Výsledky průzkumu jasně ukazují, že biologické prostředky se stávají běžným nástrojem ochrany a výživy v ovocnářství, zelinářství a vinohradnictví a postupně pronikají i mezi pěstitele chmele a polních plodin. Zemědělci, kterým biologická řešení dlouhodobě fungují, mohou být dobrou inspirací pro ty, kdo mají zatím z jejich využívání obavy či pociťují nejistotu.*
Úvodní fotografie: Nejen ovocnáři pociťují tlak na kvalitu produkce ze strany spotřebitelů Foto Lucie Poláková