Rozdíly v růstu a vývoji ozimých obilnin a současné mrazy
RNDr. Ilja Tom Prášil, CSc., s kolegy z výzkumného týmu Biologie stresu a biotechnologie ve šlechtění Výzkumného ústavu rostlinné výroby, v. v. i., (VÚRV) zveřejnili na webu VÚRV aktualitu k vývoji ozimých obilnin ve vztahu k současnému výskytu mrazů.
Velmi teplá meteorologická zima
Meteorologická zima (prosinec 2023 až únor 2024) byla podle měření ČHMÚ v ČR velmi teplá, o 3,1 °C teplejší, než je normál 1991–2020. Teplotně nadnormální byl prosinec 2023, únor 2024 i následující březen 2024. Teplotně normální byl leden, kdy se vyskytla mrazová vlna ke konci první dekády.
Vývoj ozimých obilnin
Vývoj ozimých obilnin byl ke konci podzimu a během prosince 2023 zbrzděn díky procesu jarovizace, při kterém musí rostliny projít delším obdobím chladu, aby mohly přejít do fáze kvetení. Zároveň u nich došlo k indukci odolnosti vůči mrazu. Jarovizace v našich podmínkách je pro ozimy seté v agrotechnických termínech ukončena nejpozději do konce prosince. Obnovení růstu a vývoje ozimů potom pokračuje vždy, když teploty vystoupí nad 0 °C. Záleží na velikosti a době působení těchto teplot. Hovoří se o teplotním čase a obvykle se vyjadřuje v sumách průměrných teplot vzduchu nad 0 °C nebo 5 °C podle druhu. Tato suma byla od 1. 1. 2024 do 31. 3. 2024 ve výši 470 °C nad 0 °C na stanici v Praze-Ruzyni. Ve srovnání se stejným obdobím v roce 2023 je to letos větší zhruba o sumu 130 °C. Tomu odpovídá i letošní stav růstu ozimů, který je o tři až čtyři týdny dřívější ve srovnání dlouhodobým průměrem. Rostliny ozimů nejen rychle ztratily odolnost k mrazu, ale v současnosti se dříve dostávají do fází citlivějších k jarním mrazům spojeným s pokročilou diferenciací orgánů důležitých pro tvorbu výnosu – tj. částí květenství – klasu.
Délka fotoperiody
Svou roli v tempu jarního růstu u některých odrůd obilnin (obecně i některých dalších druhů) hraje rovněž délka fotoperiody, která je v lednu až březnu krátká (tj. pod 13 hodin). Pozdní odrůdy jsou obvykle citlivé na délku fotoperiody (geneticky založeno) a krátký den je zbrzďuje ve vývoji. Letošní nadprůměrné teploty více podporují růst a vývoj raných odrůd necitlivých k fotoperiodě. Rozdíly ve vývoji raných a pozdních odrůd obilnin jsou proto v letošním jaru velmi výrazné. Podle měření autorů příspěvku v první dekádě dubna měly rané odrůdy pšenice často dvě viditelná kolénka (podle stupnice BBCH se jedná o fázi sloupkování 32) a jejich diferenciace klasu pokročila do fáze prodlužování částí semeníku a prašníků, zatímco pozdní odrůdy byly na počátku sloupkování (podle BBCH 30) a teprve se u nich začínaly diferencovat základy kvítků v klase. Oproti loňskému roku se jedná o fáze pokročilejší, neboť v tu dobu se v roce 2023 rané i pozdní odrůdy pohybovaly do fáze BBCH 30. Podobná situace je ve vývoji ozimých ječmenů, kde zejména dvouřadé odrůdy jsou v pokročilejší fázi než šestiřadé odrůdy. V letošním jaru je proto nejen urychlen růst a vývoj řady ozimů, ale velké rozdíly ve vývoji jsou i mezi odrůdami. Odrůdy se tak dostávají do fází výrazně citlivých k nízkým teplotám, což vzhledem k možnému výskytu ranních mrazů zvyšuje jejich riziko poškození.
Vyšší citlivost
V letošním jaru by mohlo dojít nejen k dřívějšímu kvetení některých odrůd obilnin, ale i větší citlivosti rostlin k nízkým a vysokým teplotám, případně i delšímu rozložení sklizně, uvádějí v závěru odborníci z výzkumného týmu Biologie stresu a biotechnologie ve šlechtění.*
Úvodní fotografie: Současné mrazy mohou ovlivnit ozimé obilniny Zdroj VÚRV
Diferencující se vrchol pozdní (vlevo) a rané (vpravo) odrůdy pšenice Zdroj VÚRV
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!