Proč lidé odmítají geneticky modifikované plodiny?

Odmítají lidé geneticky modifikované plodiny opodstatněně, nebo jen nemají dostatečný přehled v této oblasti? Psychologická a marketingová studie zaměřená na tuto problematiku byla aktuálně publikována v prestižním časopise Nature Human Behaviour. Na studii spolupracovali vědci z University of Colorado Boulder, Washington University in St. Louis, University of Toronto a University of Pennsylvania. O studii informuje aktuální zpráva organizace Biotrin.

Cílem tohoto rozsáhlého výzkumu bylo podle této zprávy zjistit, z jakého důvodu vznikají rozpory mezi vědci a širokou veřejností v názorech na pěstování a konzumaci geneticky modifikovaných (GM) plodin. Výzkumný tým pracoval zejména s všeobecnou shodou mezi vědci o bezpečnosti konzumace GM plodin a výhodách, jež tyto plodiny pro lidstvo představují, a zároveň s obavami lidí, kteří se nadále brání jejich pěstování a používání.

V rámci studie bylo osloveno více než 2000 lidí z Ameriky a Evropy s otázkou na jejich názor ohledně GM potravin. Během průzkumu byli respondenti dotazováni, jak dobře, si myslí, že rozumějí problematice a principům vývoje GM plodin. Dotazující se osoby poté pomocí předem připravené sady pravdivých i nepravdivých výroků z obecné vědy a genetiky zjišťovaly, kolik toho respondenti skutečně vědí.

Takzvaný Dunningův-Krugerův (D-K) efekt je typem kognitivního zkreslení, který uvádí, že míra odbornosti v určitém oboru ovlivňuje schopnost hodnocení jak sebe, tak i druhých. Lidé s nízkými vědomostmi a schopnostmi v daném oboru mají tendenci své dovednosti značně přeceňovat, a naopak lidé s vysokou odborností a vzděláním se podceňují. Tento jev najdeme zřejmě ve všech oblastech lidského života a nejinak je tomu i s otázkami ohledně GM plodin.

Výsledky ukázaly, že více než 90 % dotázaných se vůči GM potravinám staví odmítavě. Hlavním zjištěním průzkumu je pak potvrzení výše zmíněného D-K efektu: čím silněji lidé hlásají, že jsou proti GM potravinám, a zároveň jsou si jistí svou vysokou vzdělaností v této problematice, tím nižší mají reálné znalosti. Tyto zajímavé výsledky jsou v souladu s dalším podobným výzkumem paralelně provedeným ve Spojených státech, Francii a Německu.

Závěry studie tak poukazují na to, že veřejnost stále není dostatečně a objektivně vzdělávána v oblasti geneticky modifikovaných organismů (GMO) a že na této skutečnosti je potřeba pracovat. Odmítavý postoj vůči GMO je často stavěn na nepravdivých informacích, díky čemuž lidé mohou potenciál GM plodin ukvapeně zavrhnout, uvádí Biotrin ve své zprávě.*

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *