Především pěstováním a přednostem čiroku, ale také prosa a béru, byl věnován polní den k této plodině, který proběhl v Ivanovicích na Hané na pokusné stanici Výzkumného ústavu rostlinné výroby, v. v. i.
Sortiment odrůd a technologii pěstování představil Ing. Marek Podrábský ze společnosti Seed Service s. r. o. a také Ing. Jiří Hermuth z Výzkumného ústavu rostlinné výroby. Kromě toho se hovořilo o využití čiroku ve výživě zvířat.
Čirok jako přínosná plodina
Návštěvníci si mohli prohlédnout zrnové i silážní čiroky. Výhodou čirokového zrna je například to, že neobsahuje lepek a lze ho tedy v potravinářství využívat například na potraviny určené pro celiaky. Z čiroku se vyrábí například kaše, pivo, mouka, kroupy a další potraviny. Co se týče krmivářské hodnoty zrna pro hospodářská zvířata, Ing. Podrábský uvedl, že kvalitou odpovídá kukuřičnému a produkce je levnější než u ostatních obilovin. Z čiroku se dají vyrábět také siláže. K výhodám čiroku patří vyšší odolnost vůči suchu, nemá trpět na fuzariózy a další škodlivé činitele, vyhýbají se mu prasata i hraboši. Mladý čirok, zhruba do výšky 60 cm, případně silně stresované rostliny, obsahuje ve vyšší míře alkaloid dhurin (míra je podmíněná odrůdově), který uvolňuje při zaorání kyanonovodík. Toho se využívá například při pěstování čiroku jako meziplodiny se zapravením v zelinářských sledech, kdy se využívá fumigačního efektu této látky, likvidující široké spektrum patogenů. Ing. Podrábský uvedl, že osivo odrůdy Ruzrok, kterou vyšlechtil Ing. Hermuth, se ve velké míře vyváží do zahraničí právě pro tyto účely.*
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!