02.09.2016 | 08:09
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Polské šlechtění ve Smolicích slaví 65 let

Letos slaví 65 let od začátku šlechtění polská společnost Šlechtění rostlin Smolice s. r. o. (Hodowla Roślin Smolice, Sp. z o. o.).

Zabývá se šlechtěním a výrobou osiva kukuřice, pšenice, ječmene, žita, řepky, uvedl její ředitel Władysłav Poślednik minulý týden na polním dnu, kde společnost představila zhruba tři desítky hybridů kukuřice. Šlechtění rostlin Smolice náleží do státem vlastněné skupiny IHAR (Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin – Państwowy Instytut Badawczy; Institut šlechtění a aklimatizace rostlin – Národní institut pro výzkum). Firma obhospodařuje kolem 5000 ha, zaměstnává 260 pracovníků, z toho 80 se věnuje přímo šlechtění rostlin, konstatoval Władysłav Poślednik s tím, že na polském trhu s osivem kukuřice mají 30% podíl. Daří se jim díky tomu, že poskytují kvalitní a cenově přístupné odrůdy, doplnil. Ceny na nižší úrovni mohou udržovat díky tomu, že výrobu osiv zabezpečují jak ve Smolicích, tak na dalších místech ve spolupráci se smluvními partnery. V letošním katalogu nabízejí 42 odrůd, z toho osm novinek.
Hybridy ze Smolic na tuzemském trhu prodává Ing. Ivo Jůn (Eurocorn), v katalogu jich má aktuálně pět. Čtyři jsou nabízeny na základě registrace ve Společném katalogu odrůd druhů zemědělských rostlin. Pátým je hybrid Legion, který byl v tuzemsku registrován na začátku letošního roku. Společnost u něj uvádí FAO 260 pro zrno a 280 pro siláž a vhodnost pro zrno (obilnářská oblast) či siláž a bioplyn (obilnářská a řepařská oblast). Rostliny jsou vysoké, s erektivním postavením listů a stay-green efektem. Zdůrazňuje také vysokou odolnost vůči chladu a suchu.
Prof. dr. hab. Jósef Adamczyk, vedoucí odboru šlechtění kukuřice a hlavní šlechtitel společnosti HR Smolice, který v ní pracuje od roku 1974, konstatoval, že se zaměřují také na toleranci vůči chladu a suchu. Uvedl také, že každoročně vysévají 7000–8000 linií na dvou místech a z nich vybírají 10–15 % slibných. Využívají také zimní školky v Mexiku.*

 

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down