31.01.2023 | 09:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Oves – plodina s velkým potenciálem

Oves je naše tradiční obilnina, kterou však nyní řadíme k obilninám minoritním. Kromě jeho klasického využití jako krmné plodiny a pro potravinářství se o něj zvyšuje i zájem u farmaceutických či kosmetických firem. Tradičně je u nás pěstován oves setý (Avena sativa L.), méně známý a využívaný je oves nahý (A. nuda), který má obilky nahé bez slupek, což je výhodné pro následné potravinářské využití.

Oves patří mezi plodiny vhodné pro nízké vstupy (tzv. low input plodiny). V současné době, kdy v osevních sledech převažují ozimé obilniny a ozimá řepka, může zařazení ovsa významně přispět nejen k redukci plevelů, ale i houbových chorob. Optimální předplodinou jsou okopaniny, jetel, jetelotráva nebo luskoviny. Oves je odolný proti chorobám pat stébel, je proto velice vhodným přerušovačem v obilních sledech.

Jde o nutričně vysoce kvalitní multifunkční plodinu, kterou je možné využít jako potravinu i krmivo. Současně je plodinou agrotechnicky méně náročnou, s významně nižšími požadavky na agroekologické podmínky, kvalitu půdy, pesticidní ošetření i minerální výživu porostu. V osevním postupu působí jako zlepšující plodina.

Více informací o pěstování ovsa je k dispozici na webových stránkách Výzkumného ústavu rostlinné výroby, v. v. i., v Pěstební technologii pro oves setý a oves nahý.

*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down