Ječmen patří mezi nejstarší kulturní plodiny, pěstuje se v různém spektru podmínek: od subarktického klimatického pásma až po subtropické klimatické pásmo. V oblasti tropického a subtropického pásma se pěstuje ve vyšších nadmořských výškách. Největší plochy zaujímá v mírném klimatickém pásmu. Proces domestikace probíhal nejméně 2000 let mezi roky 9000 př. n. l. až 7000 let př. n. l. v oblasti Středního východu, známé jako úrodný půlměsíc. Označuje se tak území dnešního Iráku, Sýrie, Libanonu, Jordánska, Palestiny, Izraele, Egypta a Turecka. Existují studie, že nezávisle na domestikaci v oblasti Středního východu probíhala samostatně domestikace ječmene i v Tibetu.
Stěžejní význam má ječmen po staletí pro výrobu sladu používaného k přípravě piva především v zemích s dlouhou historií vývoje pivovarského oboru. Kromě toho je ječmen vhodným krmivem, surovinou pro výrobu kávových náhražek, krup, sladových a farmaceutických výtažků a dalších produktů, píše Ing. Zdeněk Nesvadba, Ph.D., z Výzkumného ústavu rostlinné výroby, v. v. i., v Úrodě č. 6/2024.
Na chleba i pivo
Autor připomíná, že v našich zemích je prokázáno pěstování ječmene v době asi 500 let př. n. l. četnými archeologickými nálezy, svědčícími o jeho zastoupení spolu s pšenicí a boby. Ječmen byl v té době pěstován jako chlebovina. I v počátcích rozvoje pivovarství u nás dlouho převládala pšenice jako surovina pro sladování a vaření piva. V 17. století, kdy postupně vzrůstala výroba piva, byla pšenice vytlačována ze sladovnictví a přešlo se na vaření piva z ječného sladu. K rozkvětu sladovnického průmyslu však došlo až v 70. letech 19. století, kdy se zároveň datují počátky exportu sladu z našich zemí. Většího rozmachu pěstování ječmene se u nás dosáhlo zaváděním čtyřhonných osevních postupů po příkladu Anglie (Norfolk), kde po zavedení cukrovky získal ječmen velmi vhodnou předplodinu. V období 1. republiky byl ozimý ječmen pěstován na omezených plochách jako okrajová krmná plodina převážně na velkostatcích a větších zemědělských podnicích v Čechách. Přesto však pěstování ozimého ječmene u nás nebylo až do 20. let 20. století významněji rozšířeno, připomíná Ing. Nesvadba.*
Úvodní foto: Odrůda víceřadého ozimého ječmene Lester Foto autor