26.03.2021 | 11:03
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Obilniny a řepka v aktuálním pohledu na škůdce a choroby

Aktuálně lze na většině ploch zaznamenat minimální problémy s původci chorob. Z hmyzích škůdců je významná aktivita stonkových krytonosců, která se projeví ve vyšší míře po oteplení v tomto týdnu. Jarní revize porostů dále potvrzují nárůst poškození ozimých porostů hrabošem polním. Informuje o tom Rostlinolékařský portál Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského.

Porosty obilnin jsou podle portálu po zimě v závislosti na termínu setí v relativně dobrém stavu. Díky nadnormálním srážkám na podzim minulého roku byla řada porostů zaseta pozdě, tyto porosty mohou vykazovat v současnosti slabý růst. V porostech pšenice se objevují po zimě původci septoriové skvrnitosti a padlí v nízkých či středních hodnotách. Na ječmenech byly detekovány silnější výskyty padlí, skvrnitosti nebo hnědé rzivosti, jejichž intenzita na řadě lokalit v západních Čechách stoupá. Podzimní infekce virovými zakrslostmi se na jaře zatím neprojevují. Lokálně se objevují silná poškození hrbáčem osením.

Zpráva Rostlinolékařského portálu se dále věnuje kvalitě porostů řepky, která odpovídá po zimě termínu a technologii jejího setí. Řepka zasetá do prohloubeného profilu podrýváním vypadá velice dobře a přežila silné zamokření, které vládlo prakticky od minulého roku na většině pozemků na jihu Moravy. Celá řada porostů je silně napadena dřepčíkem olejkovým, v důsledku čehož porosty zasychají a ty nejpoškozenější budou pravděpodobně nahrazeny jarní plodinou. Co se týká aktivity stonkových krytonosců, ti díky nepřiznivým podmínkám vykazovali nízkou letovou aktivitu, nicméně první poškození kladoucími brouky bylo zaznamenáno již v 11. týdnu. Stále se jedná výhradně o krytonosce čtyřzubého. Nálety krytonosce řepkového se teprve očekávají po delší periodě oteplení. Signalizace prvního insekticidního ošetření byla již avizována v aktualitě Rostlinolékařského portálu z 18. 3. 2021.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down