02.11.2022 | 08:11
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Nová položka v databázi NBT organismů – Rýže odolná vůči onemocnění BLB

Vědci z Missourské university vyvinuli s pomocí metody CRISPR-Cas9 rýži (Oryza sativa L.) rezistentní k onemocnění BLB (z angl. Bacterial leaf blight) způsobené bakterií Xanthomonas oryzae pv. Oryzae (Xoo). BLB je považováno za jedno z nejzávažnějších onemocnění rýže; v případě napadení rostliny během růstu mohou ztráty dosahovat až 70 %.

Výzkumníci využili technologii CRISPR-Cas9 k zavedení mutací v promotorových oblastech transportních genů sacharózy (SWEET11, SWEET13 a SWEET14), jejichž exprese je nutná pro náchylnost k onemocnění BLB. Změny promotoru vedly ke ztrátě vazby TALes indukujících SWEET geny. Díky tomu rostlina získala širokospektrální odolnost vůči chorobě zprostředkované Xoo.

Informuje o tom aktualita spolku pro podporu a rozvoj biotechnologií – BIOTRIN, z. s.

Více k tématu se lze dozvědět zde: Rýže rezistentní k bakteriální chorobě BLB | BIOTRIN.*

Napsat komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2022 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down