Netradiční okopaniny z Jižní Ameriky v podmínkách České republiky
Již několik let se Výzkumný ústav bramborářský v Havlíčkově Brodě zabývá pěstováním méně tradičních okopanin. Původem těchto okopanin jsou převážně země Jižní Ameriky, jako jsou Peru, Bolívie, Ekvádor a další. První plodinou, která byla testována, je slunečnice topinambur (Helianthus tuberosus). Topinambur se pěstuje ve výzkumném ústavu více než dvacet let. Před několika lety přibyly další plodiny, a to jakon (Smallanthus sonchifolius) a povijnice batátová (Ipomoea batatas). Od loňského roku jsou testovány plodiny melok hlíznatý (Ullucus tuberosus) a šťavel hlíznatý (Oxalis tuberosa). Informuje o tom v časopise Úroda Ing. Andrea Svobodová, Ph.D., z Výzkumného ústavu bramborářského Havlíčkův Brod, s. r. o.
V zemích původu se jedná o běžně pěstované plodiny, které se ve většině případů využívají i jako léčivky. Zejména jejich netradiční nutriční složení je důležitým faktorem pro další výzkum a následné zavedení do praxe.
Slunečnice topinambur vzhledem připomíná slunečnici a dorůstá do výšky 2–3 m. Je nenáročná na prostředí a vhodná i pro pěstování v horských a podhorských oblastech. Zdravotní benefity této plodiny tkví zejména v nutričním složení hlíz – obsahuje fruktany, jako jsou inulin a oligofruktóza.
Jakon je plodina, která je v původních zemích velmi rozšířena. Zejména v Peru a Bolívii je využíván nejen pro svůj sytící efekt, ale především v lidovém léčitelství. Dorůstá do výšky 1,5–2 m, tvoří dva duhy hlíz – stonkové a kořenové. Ke konzumaci jsou vhodné kořenové hlízy bohaté na fruktany inulin a oligofruktózu. Nejen hlízy jakonu, ale i listy mají léčebné vlastnosti – obsahují významné antioxidanty, jako jsou katechiny, terpeny, flavonoidy, kyselina chlorogenová, kyselina rozmarínová a další.
Povijnice batátová byla do Evropy dovezena spolu s Kolumbovskými výpravami dříve než brambory. Lidově byla pojmenována jako sladké brambory nebo jamy. Nejčastěji najdeme označení batáty. Hlízy povijnice obsahují nutričně bohaté látky. Kromě vlákniny a přírodních cukrů obsahují vysokým podíl antioxidantů, vitamínů a minerálních látek.
Melok hlíznatý se v oblasti svého původu (Andy) označuje jako ulluco nebo melloco. Lodyha je poléhavá a dužnatá, lze ji využít do salátů nebo tepelně upravit jako špenát. Hlízy obsahují asi 85 % vody, 5 % bílkovin, 10–14 % sacharidů. Významný je i obsah škrobu, který je podobný škrobu bramborovému. Z vitaminů má melok nejvyšší obsah vitaminu C. Chuťově jsou hlízy meloku lehce zemité a jsou vhodné zejména pro pečení například s bylinkami. V zemích původu je melok hojně využíván v tradiční medicíně a přisuzují se mu léčebné vlastnosti. Z dosavadních poznatků Výzkumného ústavu bramborářského lze odvodit, že významnými látkami s vysokou nutriční hodnotou jsou v meloku zejména betalainy a betacyaniny. Obě tyto látky mají prokazatelně pozitivní vliv na snížení krevního tlaku, zmírnění zánětu a zlepšení srdeční činnosti.
Šťavel hlíznatý je v původních oblastech Jižní Ameriky druhou nejčastěji pěstovanou plodinou, lze jej pěstovat bez větších problémů i v podmínkách České republiky. Sklizené hlízy jsou mírně nakyslé a lze je konzumovat syrové. Další kuchyňské úpravy jsou obdobné jako u brambor (pečení, vaření). Hlízy obsahují kolem 80 % vody a významnou látkou je šťavelový škrob, který obsahuje okolo 30–35 % amylózy. Dalšími důležitými látkami jsou zejména fenolické sloučeniny, které působí jako antioxidanty. Šťavel je bohatý i na proteiny, které vykazují velké množství variací v podobě kvalitních esenciálních aminokyselin.
Více informací naleznete v listopadovém vydání časopisu Úroda (11/2022).*
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!