Poravinářské zrniny je nezbytné ukládat do skladových prostor v odpovídající a hlavně pokud možno jednotné kvalitě, zajistit téměř nulový výskyt škodlivých organismů a během celé doby skladování udržet takové podmínky uvnitř skladu, které těmto organismům neprospívají.
Vhodné podmínky
Jedná se o nastavení vhodného mikroklima uvnitř skladových prostor a jeho udržení až do doby expedice. Skladování potravinářských zrnin má svá specifika, která jsou odlišná od ošetřování a skladování ostatních zrnin. Pro zachování biologických a chemických vlastností skladovaných zrnin je třeba vytvořit soustavu předpokladů, které především zabraňují poklesu kvality uskladněných zrnin, případně jejich znehodnocení.
Krátkodobé a dlouhodobé
Samotné skladování lze rozlišovat na krátkodobé a dlouhodobé. Toto dělení není určeno a omezeno časem, ale technickými podmínkami, které umožní skladovat zrniny při dodržení požadovaných kvalitativních parametrů. Požadavky na technické řešení skladů, technologických zařízení, ale i kompletní technologie například aktivního provzdušňování při skladování musí zohledňovat vlastnosti zrnin a umožňovat jejich skladování pokud možno s co nejmenšími ztrátami a po dostatečně dlouhou dobu, aby mohly být prodány za co nejvyšší cenu na trhu.
V zrninách jako v biologicky „živém“ materiálu probíhají pochody, které jsou projevem živého organismu. Zrno spaluje bezdusíkaté organické zásobní látky a produkuje oxid uhličitý, vodu a teplo, hovoříme tedy o principu “dýchání”. Intenzita “dýchání” závisí na obsahu sledovaných látek v zrnu, skladovací teplotě a kvalitativních vlastnostech zrna (specifikované např. klíčivostí). Tento proces nelze u živého, klíčivého zrna úplně zastavit, omezuje se právě snížením teploty a vlhkosti zrna.
Další informace k tomuto tématu přináší článek Ing. Jiřího Bradny, Ph.D., a Ing. Tomáše Kuševa z Národního cenra zemědělského a potravinářského výzkumu, v. v. i., Praha-Ruzyně.*
Úvodní fotografie: Napojení systému aktivního provzdušňování pro dosoušecí část halového skladu Foto Jiří Bradna