09.11.2021 | 12:11
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Materiály pro siláž i na zrno

Komplexní sortiment odrůd kukuřice představila na Dni Zemědělce společnost Pioneer, která spadá pod firmu Corteva. Vedle zavedených hybridů si návštěvníci mohli prohlédnout i dvě novinky.

Hybridy představil zástupce společnosti Pioneer Ing. Roman Chvalkovský. Novinkou, zaregistrovanou v minulém roce v Nizozemsku, je hybrid B2556B (FAO 250). Má 18 řad, typ zrna je mezityp, podle Ing. Chvalkovského bude hrát v jejich nabídce významnou roli.

V letošním roce byl v České republice registrován hybrid P7948. Vyniká délkou palice, především při dostatku vody, rostlina má slabší stonek. „V kvalitě siláže je důležitý poměr palice k habitu rostliny. Tady je hodně přes 60 %,“ uvedl zástupce firmy. Silážní hybrid je podle podkladů společnosti vhodný do bramborářské oblasti s rozšířeným uplatněním suchého zrna pro zpracování v kukuřičných mlýnech. Silážní hmota je kvalitní s vysokou úrovní stravitelnosti vlákniny, hybrid poskytuje vysoké výnosy hmoty.

Ing. Chvalkovský upozornil na zajímavý hybrid P8358 (FAO 250) se zrnem mezityp až zub. Společnost o něm na svých stránkách uvádí, že hybrid je určený k produkci velmi kvalitní silážní hmoty pro krmení skotu, ale i do bioplynové stanice. Hodí se pro pěstovaní v bramborářské a v chladnější řepařské oblasti.

Na Pelhřimovsku je podle Ing. Chvalkovského nejprodávanější P8201. „I když je je na trhu déle, dává slušné výnosy a má vynikající kvalitu siláže. Hodí se i pro bioplyn,“ charakterizoval ho. Určen je především do bramborářského výrobního typu. Patří k nejpěstovanějším silážním hybridům od Pioneeru a hodí se pro vysokoprodukční dojnice i intenzivní výkrm skotu.

Hybrid P8244 (FAO 240–250) je podle společnosti Pioneer velmi podobný silážnímu hybridu P8201, a to ve vysoké produkci silážní hmoty, její kvalitě a ranosti. Určený je pro pěstování v typických bramborářských oblastech Vysočiny, jižních a západních Čech a podobně. Rostliny jsou vysoké, se širokými listy. Určený je též k produkci vlhkého a suchého zrna.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down