08.05.2019 | 07:05
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Listové patogenní houby ozimé pšenice v sezóně 2017–2018

Pokusy realizované odborníky z Výzkumného ústavu rostlinné výroby, v. v. i., byly založeny v Praze-Ruzyni a v Chrášťanech u Rakovníka ve dvou intenzitách výživy a ochrany rostlin. Při nižší intenzitě bylo použito celkem 100 kg N/ha ve dvou dávkách (30 + 70), bez fungicidů a růstového regulátoru. Při vyšší intenzitě celkem 150 kg N/ha ve dvou dávkách (60 + 90) a dva fungicidy – Hutton v dávce 0,8 l/ha ve fázi BBCH 30–31 a Osiris v dávce 2 l/ha ve fázi BBCH 59. Růstový regulátor Cycocel byl aplikován v dávce 1,3 l/ha během prvního ošetření fungicidem.

V sezóně 2017/2018 byly použity následující odrůdy: Annie, Benchmark, Fakir, Gaudio, Gordian, Ponticus, Proteus, Reform, Rivero, Steffi, Viki a Viriato. V roce 2018 bylo zaznamenáno maximální napadení do 40 % listové plochy houbou Pyrenophora tritici-repentis, a to pouze v Chrášťanech při nižší intenzitě pěstování (bez fungicidů) u odrůd: Benchmark, Fakir, Gaudio, Gordian, Ponticus, Proteus, Reform, Rivero, a v Ruzyni u odrůdy Viriato. U ostatních odrůd bylo napadení houbami Pyrenophora tritici-repentis (PTR) a Mycosphaerella graminicola do 20 % napadené plochy listů. Rovněž napadení houbou Hymenula cerealis bylo velmi slabé. Uvádějí to v časopise Úroda Ing. Radek Vavera, Ph.D., a RNDr. Josef Hýsek, CSc., z Výzkumného ústavu rostlinné výroby, v. v. i., Praha-Ruzyně

Při porovnání získaných výsledků s hodnotami z předcházejících let autoři konstatují, že podmínky v roce 2018 byly pro vývoj listových hub a následných chorob nepříznivé, tj. vyšší teplota byla v měsících duben, květen, červen a červenec. Odborníci nezachytili perfektní stadia listových fytopatogenních hub. Z uvedeného vyplývá, že v přírodě jsou infekční zdroje fytopatogenních hub listů, které se ovšem nemohou projevit, neboť nemají podmínky pro svůj rozvoj, dodávají autoři.*

Více informací se dočtete v květnovém vydání časopisu Úroda (5/2019).

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down