05.05.2025 | 03:05
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Lidé se o GMO většinou nezajímají, značit potraviny chtějí

Zájem české veřejnosti o geneticky modifikované plodiny je spíše nízký. Zajímá se o ně čtvrtina respondentů (25 %), většina občanů se o tuto problematiku nezajímá (75 %). Vyplývá to z výzkumu Potraviny 2024, který provedlo Centrum pro výzkum veřejného mínění, Sociologického ústavu Akademie věd ČR, v. v. i. Zjišťovalo postoje české veřejnosti ke geneticky modifikovaným neboli upraveným organismům, respektive plodinám, ze kterých se vyrábějí mimo jiné potraviny, které konzumujeme.

Jak instituce uvádí v tiskové zprávě, více než čtyři pětiny (82 %) české veřejnosti jsou přesvědčeny, že informace o genetické úpravě potraviny nebo její složky by měla být obsažena na etiketě výrobku. Výrazná většina dotázaných (82 %) se přitom s pojmem geneticky modifikovaných plodin setkala, z toho desetina (10 %) s jistotou ví, čeho se tento pojem týká, necelá polovina (48 %) přibližně ví, co tento pojem znamená, a další necelá čtvrtina (24 %) se s tímto pojmem sice již setkala, ale neví, čeho se týká. V porovnání s předchozími výzkumy vidíme nárůst podíl občanů, kteří o GMP nejen slyšeli, ale také zhruba vědí, čeho se tento pojem týká, uvádí tisková zpráva.

Modifikace spíše nevadí

Více než pětina (21 %) českých občanů považuje genetickou úpravu plodin za morálně nepřijatelnou, více než dvě pětiny (41 %) si myslí opak a více než čtvrtina (28 %) zůstává na pomezí souhlasu a nesouhlasu. Zbývající desetina respondentů se k tomuto výroku nechtěla vyjádřit a zvolila odpověď „nevím“, uvádí studie.
Názor české veřejnosti na vliv potravin z geneticky modifikovaných plodin na lidské zdraví je poněkud nejednoznačný. Více než třetina (36 %) respondentů se domnívá, že potraviny z GMP mohou ohrozit lidské zdraví, o něco málo vyšší podíl (41 %) zastává opačný názor, že potraviny z GMP lidské zdraví ohrozit nemohou, a další necelá čtvrtina (23 %) v této otázce nezaujímá jasný názor. Více než polovina (56 %) respondentů by byla dle svých slov ochotna použít lék vyrobený pomocí geneticky modifikovaných organismů. Téměř dvě třetiny (65 %) české veřejnosti souhlasí s tím, aby byly potraviny z geneticky modifikovaných plodin povoleny v oblastech s nedostatkem potravin, opačný názor vyjádřila necelá pětina (16 %).*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2025 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down