V příštím roce ještě bude možné sít osivo cukrové řepy mořené neonikotinodem. Uvedl to minulý týden na 25. polním dnu kukuřice a cukrovky Ing. Jan Křováček, Ph.D., výkonný ředitel Svazu pěstitelů cukrovky Čech.
Ing. Křováček konstatoval, že se ve spolupráci s Ústředním kontrolním a zkušebním ústavem zemědělským a Ministerstvem zemědělství podařilo vyjednat výjimku na použití tekuté formy přípravku Cruiser. Dodal, že osivo bude potřeba objednat včas, do konce října, aby se dalo vyrobit a distribuovat. Zmínil také, že mají příslib ministerstva zemědělství na mimořádnou dotaci, která by mohla cukrovce překonat současné obtížné období. Cena cukru je oficiálně hlášena na úrovni 350 eur/t, v reálném prodeji se spotové ceny pohybují v rozmezí 300–320 eur. To nedává možnost za cukrovku zaplatit rozumnou rentabilní cenu, uvedl Ing. Křováček s tím, dotace je v procesu vyjednávání, lze s ní počítat pro cukrovku z osevu 2019.
Ing. Oldřich Reinberger, předseda představenstva Tereos TTD, a. s., uvedl, že po zrušení kvót na produkci cukru v Evropě vlivem velké nadprodukce ceny klesly na historické minimum. Česká republika je sedmým největším výrobcem cukru v Evropě a může zásobovat okolní deficitní země. Konstatoval také, že i když mluvíme o špatném létě, před deseti lety se ve vynikajícím počasí pěstovala cukrová řepa s průměrným výnosem kolem 55 t/ha a loni dosáhl 84 t/ha. Podle jejich odhadu v letošním roce čekají průměrný výnos 72 t/ha 16% řepy.
Ing. Jiří Sobota, ředitel Zemědělské společnosti Sloveč, a. s., uvedl, že do polovičky června byla v podniku úroda na polích velice nadějná. Od půlky června do konce srpna ale prakticky nepršelo a přišla nesnesitelná vedra. To se podepsalo na výsledcích všech pěstovaných plodin. U obilnin byl docílen druhý nejnižší výnos od roku 2000. Také na prezentovaných porostech kukuřice a cukrovky bylo prakticky bez odrůdového rozdílu vidět, že je sucho výrazně postihlo. Prezentované výnosy zrnové kukuřice se pohybovaly v rozmezí 3,42 t/ha až 6,01 t/ha, vlhkost zrna byla nízká, v rozmezí 12,9–18 % (vyšší u hybridu s FAO 360), obvykle ale kolem 13,5 %.
Návštěvníci si dále mohli prohlédnout polní pokusy s řepou (hnojení, odrůdy), ukázku sklizně, předvedení mobilní platformy pro testování půdních parametrů, ukázky strojů na zpracování půdy a ošetřování během vegetace a na sklizeň, čištění a nakládku řepy.*
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!