15.11.2022 | 01:11
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Identifikovali klíčové geny sněti

Sněť kukuřičná je nejrozšířenějším patogenem kukuřice. Rostlinu prakticky vzato přeprogramovává a nutí ji k formě hálek, které houbu zásobují živinami. Vědci z univerzity v Bonnu společně s dalšími výzkumnými skupinami zkoumali proces infekce patogenu kukuřice Ustilago maydis a získali o něm nové informace.

Německý výbor pro kukuřici (DMK) upozornil v tiskové zprávě na studii nedávno zveřejněnou v časopise New Phytologist. Uvádí, že u škodlivé houby byl identifikován virulentní genový klastr, jenž má přístup k signální dráze auxinu v rostlině kukuřice, která řídí růst buněk. Tato cílená kontrola umožňuje snadnější šíření sněti v kukuřici.

Přeprogramuje rostlinu

Výzkum se zaměřil na proces růstu hálek vyvolaný houbovou infekcí a související mechanismy působení. Hálky poskytují škodlivé houbě bohaté zásoby živin, které v pokročilém stádiu růstu sněti vedou také k tvorbě spor, jež patogen využívá k rozmnožování. Tvorba těchto vypouklých hálek na kukuřici má však pro houbu ještě jeden zásadní přínos. Masivní růst oslabuje imunitní systém kukuřice, protože velká část energie, kterou má k dispozici, je věnována na tvorbu hálek, což následně usnadňuje infekci houbou.
Sněti se daří vytvářet hálky díky určitým klastrům složeným z pěti sousedících genů, které se vědcům podařilo identifikovat (Tip1 až Tip5). Tyto houbové molekuly jsou schopny se připojit ke specifickému proteinu rostliny kukuřice, který lze chápat jako jakýsi centrální přepínací bod, ve kterém probíhají různé signální dráhy. Sněť vyhledává a manipuluje přesně ty signální dráhy, které jsou pro ni užitečné, a ty, které užitečné nejsou, neovlivňuje. Kukuřice je snětí prakticky vzato přeprogramována. Pochopení průběhu infekce může být využito k lepší ochraně, nebo například k vyšlechtění rezistentních odrůd.*

Napsat komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2022 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down