Takzvaná rýčová zkouška je způsob, jak zemědělec může rychle získat informace o stavu půdy.
Instruktážní video o tom, jak ji provádět, zveřejnil na svém kanálu na Youtube Bioinstitut, o. p. s. Video pochází z dílny švýcarského Výzkumného ústavu pro ekologické zemědělství (FiBL).
Rýčovou zkouškou lze snadno zjistit vlhkost půdy, ale také dlouhodobě sledovat její stav, vývoj a vliv různých způsobů použité agrotechniky. Během vegetace ji lze použít například ke zjištění, jak snadno rostliny půdu prokořeňují a podobně.
Video popisuje, pro koho je rýčová zkouška vhodná, jak a na jakém místě je vhodné ji provést a jakým parametrům věnovat pozornost. Sleduje se například rozvrstvení, barva a vůně, zrnitost, struktura půdy, dále obsah vápníku (s pomocí 10 % HCl) a přítomnost kořenů. Jednou ze zkoušek je zkouška shozem. Půda se nechá spadnout z týče a pozoruje se, jak vypadá po dopadu. Interpretace zjištěných výsledků ale záleží na více faktorech.
Jak uvádí Česká technologická platforma pro ekologické zemědělství v tiskové zprávě, tento tutorial je dalším z řady praktických instruktážních filmů zaměřených na environmentálně šetrné agrotechniky, které nově připravuje švýcarský výzkumný ústav FiBL pro Českou republiku ve spolupráci s organizací Bioinstitut.*
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!