Fuzariózy klasu mohou být rizikem i pro porosty jarní pšenice
Celosvětově jarní pšenice zaujímá větší plochy a zcela dominantní postavení má zejména v oblastech, kde jsou pro ozimou pšenici příliš tuhé zimy (Kanada, sever Evropy) nebo je z jiných důvodů (především sucho) pěstování jarní pšenice výhodnější, např. v Mexiku. V České republice doplňuje jarní pšenice pšenici ozimou, která je u nás nejrozšířenější plodinou a která díky delší vegetační době dává vyšší a stabilnější výnosy. Jarní pšenice bývá často zařazována po pozdě sklizených předplodinách, při závažných nedostatcích v podzimní agrotechnice, popřípadě místo špatně přezimované ozimé plodiny. Dříve v našich klimatických podmínkách nebývala jarní pšenice ve větší míře napadána chorobami listu a klasu. Díky změnám v pěstebních systémech se dnes i u ní vyskytují fuzariózy klasu.
Houby z rodu Fusarium patří do skupiny tzv. polních patogenů. Při napadení rostlin dochází k výnosovým ztrátám i ke snížení technologické a hygienické jakosti. Limity maximálního obsahu fuzariových toxinů v obilovinách jsou stanoveny podle Nařízení Komise (ES) č. 1881/2006 z 19. 12. 2006 v platném znění ES č. 1126/2007 s účinností od 28. 9. 2007. Pro nezpracované obiloviny kromě pšenice tvrdé, ovsa a kukuřice je limit pro deoxynivalenol (DON) 1,25 mg/kg a pro další sledovaný mykotoxin zearalenon 0,1 mg/kg.
Odrůdové rezistenci je v ČR věnována velká pozornost především u ozimé pšenice, hodnoceny jsou však i odrůdy a novošlechtění jarní pšenice. V současné době jsou k dispozici výsledky tříletého hodnocení (2018–2020) 16 odrůd jarní pšenice registrovaných v ČR a uvedených v Seznamu doporučených odrůd. Spolu s těmito odrůdami byly hodnoceny odrůdy Vánek a Sumai 3. Odrůdy byly hodnoceny ve spolupráci Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) a Výzkumného pstavu rostlinné výroby, v. v. i., (VÚRV) v pokusech s umělou infekcí na stanovišti Praha-Ruzyně.
Mezi hodnocenými odrůdami byly zjištěny rozdíly v úrovni rezistence k fuzarióze klasu z hlediska obsahu DON a symptomatického hodnocení (SH). Obsah DON se pohyboval od 11,2 mg/kg do 114,0 mg/kg s průměrem 57,7 mg/kg a symptomatického hodnocení od 7,3 do 2,8 s průměrem 4,1.
Bližší informace přináší článek Ing. Jany Chrpové, CSc., a kolektivu z Výzkumného ústavu rostlinné výroby, v. v. i., Praha-Ruzyně v lednovém vydání časopisu Úroda (1/2022).*
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!