05.08.2024 | 02:08
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Firma Amfora získala výjimku pro geneticky upravenou sóju

Sója je běžně využívaná nejen jako krmivo, ale také jako potravinářská surovina. Mezi státy s nejvyšší produkcí této luštěniny patří USA, Brazílie a Argentina. Sója má velký obsah bílkovin a z toho důvodu se jeví jako vhodná náhrada masa, která může ulevit zatížené oblasti hospodářství. Ani tato změna jídelníčku však není jen pozitivní, jelikož kvůli vyšší spotřebě sóji dochází k rozšiřování osevních ploch v Jižní Americe a s tím spojenému vypalování deštných pralesů.

Vyšší obsah proteinů

Právě snahy o snížení zátěže životního prostředí a tlaku na osevní plochy vedly americkou firmu Amfora k vyvinutí geneticky modifikované sóji. Upravená rostlina má oproti wild-type variantě vyšší obsah proteinů, a naopak nižší obsah sacharidů. Díky tomu, že úprava proběhla bez vložení genů z jiného organismu, nepodléhá regulaci Amerického ministerstva zemědělství (USDA) týkající se GMO.

Firma Amfora plánuje stejnou technologii vyžít také pro úpravu dalších základních plodin, jako jsou rýže nebo pšenice.

Snižují zátěž

Právě tyto pokroky využívající moderní biotechnologické postupy umožňují snížit zátěž na planetu způsobenou zemědělskou výrobou. Na stejně velké ploše tak bude možné pěstovat výživnější plodiny, které nás pomohou přiblížit k udržitelnému hospodaření.

Informuje o tom spolek pro podporu a rozvoj biotechnologií – BIOTRIN, z. s.

Úvodní fotografie: Americká firma Amfora vyvinula geneticky modifikovanou sóju s vyšším obsahem proteinů (ilustrační fotografie) Foto Barbora Venclová*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down