24.10.2022 | 11:10
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Finalizují projekt pro ekologické šlechtění

Ing. Dagmar Janovská, Ph.D., vedoucí týmu Genové banky Výzkumného ústavu rostlinné výroby, v. v. i., je vedoucí pracovního balíčku WP5 evropského projektu Ecobreed zaměřeného na pohanku. Povídali jsme si o tom, co se v rámci projektu zkoumá, jestli lze pohanku použít k omezování pýru a proč by bylo lepší, aby se na tuto plodinu pohlíželo jako na běžnou, tradiční potravinu a ne jako na „zdravou alternativu“ k čemukoliv.

Můžete projekt Ecobreed krátce přiblížit?

Je součástí programu Horizon 2020, což je rámcový program pro výzkum a inovace EU. Zahájen byl v roce 2018 a měl končit v roce 2023, ale kvůli pandemii covidu byl prodloužen do začátku roku 2024. Rozpočet činí 5,8 mil. eur a projekt má 24 partnerů ze 14 států. Hlavním cílem projektu Ecobreed je především podpora šlechtění odrůd pro ekologické zemědělství a podpory nařízení 2018/848 o ekologické produkci a označování ekologických produktů, které platí od letošního roku.

Zaměřujeme se na čtyři plodiny a máme devět balíčků, klíčové jsou ale čtyři, které se věnují plodinám, tedy pšenici, bramborám, sóje a pohance. Na tyto čtyři plodiny se zaměřujeme právě proto, že mají největší potenciál pro ekologické zemědělství.

Co má být výsledkem projektu?

Především metody a strategie pro ekologické zemědělství. Dále odrůdy a jakýkoliv rozpracovaný materiál, který by pak byl vhodný pro využití v ekologických podmínkách s tím, že by měly mít nějakou přidanou hodnotu. Například v rámci alelopatie, kvality a podobně.

Všechny čtyři balíčky zaměřené na plodiny mají stejný systém práce. Prvním úkolem je fenotypování, tedy hodnocení genetických zdrojů, které slouží k vytipování nejvhodnějších materiálů do šlechtění. Druhá část většinou reflektuje, jakým způsobem jsou plodiny důležité v rámci osevního sledu. Například u pšenice a brambor se řeší arbuskulární mykorhiza, u sóji účinnost fixace dusíku, u pohanky mineralizace fosforu a její případné využití jako meziplodiny.

Pro tyto výsledky potřebujeme také síť, kde můžeme získané informace sdílet s těmi, kdo to nejvíc využijí, tedy se zemědělci, a toho se týkají další balíčky. Jde o poskytování informací farmářům nebo jejich zapojování do různých polních pokusů, tréningů, šlechtění a spolurozhodování při procesu výběru a křížení jednotlivých plodin.

Proč se projekt zaměřuje na pohanku?

Co se týče pracovního balíčku zaměřeného na pohanku, vychází se z toho, že takřka veškerá pohanka, která se tu prodávala, pochází z Ruska, Číny nebo Ukrajiny. V současné době, kdy se Evropská unie snaží o co nejkratší dodavatelské řetězce, je v rámci ekologické produkce nesmyslné, aby se biopohanka dovážela z takových dálek, když jsme ji schopni, i v rámci EU, vyprodukovat. Nemáme ale odrůdy, které by byly vhodné do ekologických podmínek. Hlavní myšlenka v rámci projektu Ecobreed byla, aby se našly materiály využitelné pro šlechtění, pomohlo se tak sektoru, a usnadnilo pěstování pohanky v EU i u nás. Plodina se tradičně pěstuje ve Slovinsku, Polsku, na Slovensku, ale i ve Francii, Itálii i v některých částech Německa, ale i u nás.

Celý rozhovor vychází v Úrodě č. 11/2022.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down