01.10.2024 | 01:10
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Ekonomika a rentabilita jednotlivých užitkových směrů brambor

V roce 2017 publikoval v časopise Úroda Ing. Milan Čížek, Ph.D., z Výzkumného ústavu bramborářského Havlíčkův Brod, s. r. o., tzv. modelové kalkulace jednotlivých užitkových směrů brambor. Aktuální článek (Úroda 10/2024) tohoto autora v těchto kalkulacích pokračuje, reflektuje však mnoho změn, které se od roku 2017 v českém zemědělství staly.

Zaznamenané změny

Od té doby se zásadně zvýšily ceny vstupů, postupně narostla i výše produkce brambor z hektaru, jen realizační ceny jsou podobné jako v době vzniku modelových kalkulací. Většina producentů brambor se věnuje všem užitkovým směrům brambor, podle šetření VÚB HB byl podíl 43,5 % konzumních, 28,3 % sadbových brambor, 24,8 % brambor pro výrobu škrobu a 3,4 % netržních brambor. U producentů raných konzumních brambor je situace jiná, nicméně jejich produkce tvoří pouze 5–6 % celkového množství vyprodukovaných brambor.

V článku je zařazeno i porovnání s ostatními tržními plodinami, které se v současné struktuře rostlinné výroby na Českomoravské vrchovině stále pěstují.

Modelové kalkulace

Modelové kalkulace zahrnují vždy šest úrovní výnosů brambor a pět úrovní realizačních cen u raných a ostatních konzumních brambor, brambor pro výrobu škrobu a sadbových brambor. Více informací se lze dočíst v článku.

Potenciál ekologicky stabilizující komodity

Podle aktualizované Strategie Mze do roku 2030 brambory mají potenciál být ekonomicky stabilizující komoditou; u brambor pro výrobu škrobu zajistit rostoucí poptávku po bramborovém škrobu a výrobků ze škrobu. Modelové kalkulace jednotlivých užitkových směrů brambor naznačují, jakých parametrů musí výroba dosáhnout, aby brambory konzumní, pro výrobu škrobu či sadbové splnily úlohu ekonomicky stabilizující komodity i bez započtení výrobních dotací. Při porovnání brambor a ostatních tržních plodin u vybraného souboru zemědělských podniků se výsledky brambor mohou porovnávat s ozimou řepkou a mákem setým

Více informací přináší článek Ing. Milana Čížka, Ph.D., z Výzkumného ústavu bramborářského Havlíčkův Brod, s. r. o., publikovaný v časopise Úroda (10/2024).*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down