Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský zaregistroval na základě zákona č. 219/2003 Sb., o uvádění do oběhu osiva a sadby pěstovaných rostlin a o změně některých zákonů (zákon o oběhu osiva a sadby) po sklizni 2023 čtyři odrůdy pšenice seté jarní. Odrůdu KWS Carusum elitní (E) pekařské jakostí, odrůdy Kelda a Piereus kvalitní (A) pekařské jakosti a odrůdu WPB Francis chlebové (B) pekařské jakosti.
Kompletní popis odrůd nových odrůd jarní pšenice najdete v Zemědělci č. 5/2024, ve článku Ing. Vladimíry Horákové, která působí na oddělení zkoušek užitné hodnoty Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu.
Čtveřice novinek
Kelda je pekařská středně raná odrůda. Výnos zrna má v neošetřené variantě pěstování vysoký, v ošetřené variantě pěstování středně vysoký až vysoký. Pekařskou jakost má kvalitní (kategorie A). Objemovou výtěžnost pečiva má vysokou, obsah dusíkatých látek v sušině středně vysoký, hodnotu Zelenyho testu středně vysokou až vysokou, vaznost mouky vysokou, hodnotu čísla poklesu vysokou, objemovou hmotnost vysokou. KWS Carusum je pekařská středně raná odrůda. Výnos zrna má v neošetřené i ošetřené variantě pěstování středně vysoký. Pekařskou jakost má elitní (kategorie E). Objemovou výtěžnost pečiva má velmi vysokou, obsah dusíkatých látek v sušině velmi vysoký, hodnotu Zelenyho testu velmi vysokou, vaznost mouky velmi vysokou, hodnotu čísla poklesu velmi vysokou, objemovou hmotnost velmi vysokou. Pireus je pekařská středně raná odrůda. Výnos zrna má v neošetřené variantě pěstování velmi vysoký, v ošetřené variantě pěstování vysoký až velmi vysoký. Pekařskou jakost má kvalitní (kategorie A). Objemovou výtěžnost pečiva má vysokou, obsah dusíkatých látek v sušině vysoký, hodnotu Zelenyho testu vysokou, vaznost mouky velmi vysokou, hodnotu čísla poklesu středně vysokou až vysokou, objemovou hmotnost středně vysokou až vysokou. WPB Francis je pekařská středně raná odrůda. Výnos zrna má v neošetřené variantě pěstování velmi vysoký, v ošetřené variantě pěstování vysoký. Pekařskou jakost má chlebovou (kategorie B). Objemovou výtěžnost pečiva má nízkou, obsah dusíkatých látek v sušině středně vysoký, hodnotu Zelenyho testu vysokou, vaznost mouky vysokou, hodnotu čísla poklesu vysokou, objemovou hmotnost středně vysokou.*