Cukrová řepa je pro pěstitele opět po letech zajímavou plodinou. Cukrovary nabízejí za jednu tunu řepy o cukernatosti 16 % vysoko přes 1000 Kč, a to i při průměrných výnosech zajišťuje slušnou rentabilitu plodiny. Co se stalo? Evropa (přesněji EU) není v cukru soběstačná, spotřeba je domácí produkcí kryta jen lehce nad 90 % a protože je i světová cena cukru vysoko, zvýšila se konečně cena cukru i řepy. Informují o tom v časopise Úroda (10/2023) odborníci z Řepařského institutu, Semčice.
Cena cukru na úrovni let 2010–2013
Cukr je podle nich nyní v médiích s velmi negativní konotací často uváděn jako příklad potravin, které nejvíce zdražily. Je to pravda a vypadá to tak, pokud porovnáváme současné ceny s těmi loňskými i předloňskými. Jen málokdo si dohledá, že třeba v roce 2004 byla cena cukru od cukrovarů podobná jako dnes, že od roku 2018 procházela evropská produkce cukru velikou krizí, že ceny cukru i řepy byly pět let hluboko pod úrovní rentability. Pěstitelé a cukrovarníci od roku 2018 jen velmi obtížně přežívali a dnes, po deseti letech, se sumární inflací přes 30 %, se dostávají na ceny z let 2010–2013. Současná dobrá situace by tedy neměla být důvodem k závisti, spíš je to příležitost k zahojení pětiletých ztrát.
Technologie pěstování
Autoři článku Ing. Klára Pavlů, Ph.D., a Ing. Jaromír Chochola, CSc., probírají ve svém příspěvku i další aktuality v odvětví cukrovka–cukr. Ty se dotýkají i přímo technologie pěstování. Velkou komplikací bude podle odborníků změna moření osiva po zákazu neonikotinoidů a velké změny přináší šlechtění. Od příštího roku nebude osivo řepy mořeno neonikotinoidy a významně naroste náročnost insekticidní ochrany. Současně asi dojde k návratu virových žloutenek řepy, které v minulosti dokázaly snížit výnos o desítky procent. Vedle insekticidní ochrany přispěje k eliminaci tohoto nebezpečí vyšlechtění nových odrůd s tolerancí vůči virovým žloutenkám. V průběhu tří let došlo v Česku k rozšíření technologie Conviso Smart na většinu pěstební plochy. Změna přinesla pozitivní efekty v utlumení plevelných řep, ve sníženém zaplevelení porostů, ve snížení spotřeby účinných látek herbicidů, současně však zvýšila potřebu důsledné likvidace vyběhlic v těchto řepách, likvidace regenerátů řep v následných plodinách a nebezpečí selekce plevelů rezistentních k sulfonylmočovinám. U cerkosporiózy a ostatních houbových chorob chrástu se v posledních letech zvýšila úroveň signalizace nebezpečí a zlepšilo se načasování fungicidních aplikací. Současně přicházejí nové odrůdy s vysokou odolností a vysokým výnosovým potenciálem. Je reálná naděje, že s těmito odrůdami se podaří zmenšit inokulum cerkosporiózy v půdě a postupně chorobu utlumovat.
Více informací se dočtete v říjnovém vydání časopisu Úroda (10/2023).*