26.08.2016 | 09:08
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Cerkosporióza může výrazně snížit výnos

Ochrana proti listovým chorobám se během krátké doby stala důležitou součástí pěstební technologie cukrové řepy a významně přispívá k současnému výnosovému skoku u této plodiny.

Nejvýznamnější chorobou je u nás nesporně cerkosporióza, připomíná Ing. Jaromír Chochola, CSc., z Řepařského institutu, spol. s r. o., Semčicích v článku věnovaném houbovým chorobám cukrové řepy v Úrodě č. 7/2016. Mezi další problematické choroby patří ramularióza, padlí, peronosporióza nebo rzi. Nebezpečný výskyt souvisí prakticky vždy s teplým a vlhkým průběhem léta.
Ing. Chochola připomíná, že do konce června investuje zemědělec do cukrovky zhruba 30 000–35 000 Kč/ha. Tuto investici může cerkosporióza a další listové choroby podstatně devalvovat. Snížení výnosu může představovat celý očekávaný zisk z dobře založeného, bezplevelného porostu. Choroby listů se začaly výrazně šířit po roce 2000 zejména v souvislosti se zaoráváním řepného chrástu a se zúžením osevních postupů. Dnes se dá říci, že infekce je na všech potenciálních řepných polích a o onemocnění cukrovky rozhoduje teplota a vlhkost v průběhu letních měsíců.
Dále se zabývá optimálními podmínkami pro infekci patogenem Cercospora beticola. Pro houbu jsou příznivé vysoké relativní vlhkosti (nad 95 %) a současně vysoké teploty (nad 25 °C, optimálně 27 °C). Za těchto podmínek konidie houby Cercospora beticola na listech řepy vyklíčí a během několika hodin vniknou do listových průduchů. Po 8–14 dnech se pak objeví charakteristické skvrny – nekrózy a na jejich okrajích dochází ke sporulaci. Maximum sporulace opět přichází s vysokými teplotami a vysokou relativní vlhkostí vzduchu. Určitou výhodu poskytují tolerantní odrůdy, které oddálí nástup infekce, ale potřeba fungicidní ochrany je prakticky vždy. Ing. Chochola připomíná, že houba Cercospora beticola má mimořádnou schopnost vytvářet formy rezistentní vůči fungicidním látkám.*

Napsat komentář

Napsat komentář

Komentáře k článku

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down