Mezi tzv. citlivé komodity byly zařazeny nejen brambory pro výrobu škrobu, ale také konzumní. Plocha brambor se stabilizovala, domácí produkce po propadu v roce 2015/2016 se letos jeví jako normální, ceny raných brambor byly kvůli opoždění vegetace vyšší, výnosy budou, zdá se, průměrné. „Všechny tyto faktory je nezbytné sledovat, chceme-li hodnotit ekonomiku a rentabilitu výroby brambor v delším časovém období,“ uvádí Ing. Milan Čížek, Ph.D., z Výzkumného ústavu bramborářského Havlíčkův Brod v říjnovém vydání časopisu Úroda.
Plochy a produkce brambor prakticky od konce druhé světové války klesají. Dnes mohou již pouze pamětníci s nostalgií vzpomínat, že v roce 1945 jsme na ploše 445 tisíc hektarů vyprodukovali neuvěřitelných 4722,9 tis. tun brambor, v roce 1980 se plocha snížila na 130 tis. ha a produkce na 1921,7 tis. tun. Na přelomu tisíciletí plocha klesla již na 69 tis. ha, produkce na 1476 tis. tun.
Poprvé produkce brambor v České republice poklesla pod 1 mil. tun v hospodářském roce 2003/2004 (841,5 tis. t). Od roku 2007 zavádí Český statistický úřad (ČSÚ) kategorii „domácností“, což jsou plochy brambor u pěstitelů a zahrádkářů menší než 1 ha. Pěstitelské plochy brambor u této kategorie tvoří průměrně 21,3 % celkové osázené plochy. Po dlouhé době jsme v roce 2016 svědky mírného nárůstu plochy (o 398 ha). Historicky nejnižší produkce brambor jsme dosáhli v loňském hospodářském roce – pouze 604,4 tis. tun.*
Více informací přináší říjnové vydání časopisu Úroda v článku Ing. Milana Čížka, Ph.D., z Výzkumného ústavu bramborářského Havlíčkův Brod.