Ocenění Zemědělec roku v kategorii Ekologický zemědělec získal soukromě hospodařící rolník Petr Kareš. Jeho biosady se nacházejí v Ostroměři nedaleko Jičína a svoji produkce také finalizuje. V současné době přechází na intenzivní formu ekologického hospodaření; očekává, že mu přinese vyšší produkci a nižší náklady na jednotku produkce.
Můžete stručně charakterizovat svůj podnik?
Naše bioovocnářská farma hospodaří zhruba na 39 hektarech. Předpokládám, že budeme plochu mírně snižovat, protože přejdeme na intenzivní biosady, abychom měli produkci, nechceme hospodařit jen kvůli dotacím. Snažíme se naše produkty zpracovávat, takže na menší lince vyrábíme džemy a povidla, v pronajatém provozu lisujeme mošty, dále sušíme ovoce, což je naše priorita. Pěstujeme jablka, hrušky, třešně, višně, švestky, meruňky a broskve. Plánujeme pro doplnění sortimentu maliny. Jedná se o chuťově atraktivní zboží, které se dá přidat do marmelád nebo moštů. S ekologickou produkcí budeme pokračovat, vnímám ji jako alternativu vůči integrované produkci, což také není špatný systém.
Intenzivních ekologických sadů v republice moc není, je hodně extenzivních. Produkce tu také moc není, když to porovnám s Rakouskem, za kterým hodně zaostáváme. Ekologické produkty jsou mírně dražší než normální, my se cenu snažíme držet mírně nad 20 % klasické produkce, protože jinak by to u nás asi bylo neprodejné. Máme zákazníky i v Německu, ale uvidíme, jak to dopadne, protože tu bojujeme s úlety postřiků od velkých akciových společností. Když si zákazník udělá rozbor a zjistí to, tak už s námi dále nechce spolupracovat. To je další boj, u kterého nevíme, jak ho máme řešit.
Co je podstatou dobré a zdravé ekonomiky vašeho podniku a na co se chcete v budoucnu zaměřit?
Základ naší ekonomiky spočívá v tom, že ekologické sady nebudeme dělat extenzivně, protože by se nám zvyšovaly náklady na ochranu. Rostly by nám náklady na sklizeň a produkce by byla nižší. Proto je lepší mít menší plochu, kterou zvládneme ošetřit, sklidit a zpracovat. Raději budeme mít víc stromů na hektar jako v Rakousku, Německu nebo Itálii, kde intenzivní ekosady fungují. Díky tomu získáme vysokou produkci.*
Celý rozhovor najdete v některém z dalších čísel týdeníku Zemědělec.