Na našich polích se začínají objevovat bíle klasy jak u ječmenů, tak u pšenic v době metání rostlin. Je to důsledek předchozího poškození klasů mrazem. Hovoříme o běloklasosti nebo též hluchoklasosti.
Poškození mrazy
Vzhledem k nadprůměrně teplé zimě 2023/2024 došlo k urychlení růstu a vývoje rostlin. Vyvíjející se klasy ve stéble byly poškozeny dubnovými přízemními mrazy. Pokud přímo nezmrzly (takové odnože nevymetají – obr. 1, tak v určité fázi jejich vývoje došlo k poškození kvítků mrazem, které jsou pak sterilní a nevytváří obilky. Tyto části jsou bílé, a to buď celý klas, nebo jen jeho části (obr. 2). Obvykle se nejedná o poškození klasů všech odnoží, neboť diferenciace klasů bývá u různých odnoží v rozdílné vývojové fázi. Poškozené klasy budou méně výnosné, i když se může u ostatních zrn zvýšit HTS. Záleží pak na rozsahu a počtu poškozených klasů na poli. Při poškození většího počtu vrcholů se mohou založit nové odnože. Porost je pak nevyrovnaný a je třeba ho dále sledovat.
Informace zpracovali Ilja Tom Prášil, Jana Musilová, Marie Coufová a Pavel Vítámvás z Výzkumného ústavu rostlinné výroby, v. v. i., Praha-Ruzyně.*
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!