03.11.2024 | 09:11
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Aktuální informace ke stavu porostů obilnin

Srážkově příhodné počasí v posledních týdnech dodalo čerstvě osetým plochám potřebnou vláhu. Porosty díky přívětivým teplotám vzešly do týdne. Růstová fáze se podle data výsevu a oblasti pohybuje od BBCH 13 do BBCH 24. Ječmeny jsou na tom vývojově dále než pšenice. Aktuálně lze na většině ploch obilnin zaznamenat vyšší výskyty virových přenašečů (především kříska polního). Informuje o tom zpráva Rostlinolékařského portálu.

Výskyt vektorů virových zakrslostí obilnin

Na základě podzimního monitoringu vektorů virových zakrslostí obilnin jsou ke 44. týdnu podle portálu detekovány silnější výskyty kříska polního v porostech obilnin. Výskyt mšice střemchové (Rhopalosiphum padi) na pozorovacích bodech zůstává na nižší úrovni. V sacích pastech se snížil nálet, přesto je vzhledem k citlivé růstové fázi obilnin indikováno zvýšené riziko šíření BYDV.

Porosty obilnin v citlivé fázi BBCH 11–13 při silných výskytech vektorů viróz i v nadmořské výšce nad 400 m n. m. doporučujeme opakovaně ošetřit. Díky příhodným teplotám riziko přenosu viróz trvá i po citlivé fázi, proto by se mělo ošetření v teplejších oblastech opakovat. Infekce se v následném roce mohou projevit v závislosti na počasí v jarním období ve vysoké míře a ztráty na výnosu tak mohou dosáhnout v extrémních případech až 50 % (viz sezóna 2023/2024), upozorňuje RL portál.

Slabé projevy chorob

V porostech pšenice se mimo přenašečů viróz neobjevují prozatím žádné projevy chorob. Naopak v  ječmenech se vlivem příhodných podmínek začínají lokálně objevovat příznaky hnědé skvrnitosti na slabé úrovni. Průběh počasí podporuje především aktivitu vektorů viróz.

Situaci v porostech pšenice je možné sledovat v Mapách výskytu. Situaci v porostech ječmene je možné sledovat v Mapách výskytu.

Úvodní fotografie: Vzcházející porost pšenice seté Foto J. Beránek, ÚKZÚZ

Mapa aktuálního výskytu škodlivých organismů v pšenici seté ke dni 30. 10. 2024 Zdroj RL portál

 

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2025 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down